Linkovi

Robert O'Brajen očekuje Vučića i Hotija 4. septembra i napredak u vezi sa ekonomskim temama


Predsednik Donald Tramp i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen. Los Anđeles, 18. septemar 2019. (Foto: Rojters/Tom Brenner)
Predsednik Donald Tramp i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen. Los Anđeles, 18. septemar 2019. (Foto: Rojters/Tom Brenner)

Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen pozvao je lidere Srbije i Kosova u Vašington 4. septembra, naveo je u pisanom odgovoru na pitanje redakcije Glasa Amerike na srpskom jeziku, portparol savetnika za nacionalnu bezbednost.

"Razgovori su bili odloženi dva dana od 2. septembra iz organizacionih razloga. Sjedinjene Države željno očekuju ove važne razgovore predsednika Vučića i premijera Hotija. Verujemo u napredak u vezi sa ekonomskim pitanjima, otvaranjem radnih mesta i ubrazanju ekonomskog rasta, kao prvim koracima u napretku mirovnog procesa", navodi portparol Džon Uliot.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da su razgovori o Kosovu u Vašingtonu pomereni zbog, kako je rekao, mogućnosti da se na njima pojavi američki predsednik Donald Tramp.

Vučić je dodao da ga takva mogućnost brine, jer se Tramp sa liderima malih zemalja pojavljuje samo kada je nešto veoma bitno.

Razgovori u Beloj kući bili su prvobitno zakazani za 27. jun, ali je kosovska strana otkazala dolazak. Tri dana pre zakazanog sastanka, kosovski predsednik Hašim Tačiotkazao je dolazak u Vašington, jer je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

Posle toga, dolazak je otkazao i premijer Kosova Avdulah Hoti, navodeći kao razlog krizu na Kosovu, nastalu predlogom optužnice protiv Tačija. Grenel je tada naveo da "SAD razumeju Hotijevu odluku" i da planira novi termin sastanka.

XS
SM
MD
LG