Linkovi

Kosovo: Sećanje na nestale bez traga


Kosovo: Decenije bez istine o nestalima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Sa skupa koji je organizovan povodom Međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta, upućen je apel predstavnicima međunarodne zajednice da se hitno uključe u proces rasvetljavanja sudbine još 1643 osobe koje se vode kao nestale.

Predstavnici Udruženja porodica nestalih tokom i nakon sukoba na Kosovu iz Prištine i Beograda položili su cveće na spomenik posvećen nestalim licima koji se nalazi na platou ispred zgrade Skupštine Kosova.

“Mi smo svesni činjenice da sami ne možemo pronaći naše nestale. Zato smo se udružili da zajedničkim snagama vršimo pritisak na sve aktere, na sve međunarodne i domaće institucije i organizacije da nam pomognu u rasvetljavanju sudbine svih nestalih lica”, rekla je nakon polaganja cveća na spomenik posvećen nestalim licima ispred zgrade Skupštine Kosova Nataša Šćepanović iz Udruženja nestalih lica „Kosovski stradalnici“ sa sedištem u Beogradu.

Sa skupa koji je organizovan povodom Međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta, upućen je apel predstavnicima međunarodne zajednice da se hitno uključe u proces rasvetljavanja sudbine još 1643 osobe koje se vode kao nestale.

“Nestali se moraju pronaći, a svi oni koji su činili zločine moraju se pronaći imenom i prezimenom, moraju se procesuirati i adekvatno kazniti. Molimo predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u ovaj proces na najodgovorniji način, da otvore svoje arhive, da dođemo do novih informacija koje bi pomogle da se nestala lica pronađu”, rekla je Nataša Šćepanović.

Milorad Trifunović koordinator Resursnog centra za nestala lica u Prištini, čiji je brat kidnapovan 1998. godine kod Obilića, rekao je da porodice otetih neće odustati od pravde. On je još jednom apelovao da se pitanje nestalih nađe na dnevnom redu dijaloga Beograda i Prištine i podsetio da su predstavnici udruženja nestalih lica više puta slali zahteve svim zvaničnicima, da jedna od tema u dijalogu bude rasvetljavanje sudine nestalih.

“Međutim ni do dana današnjeg, iako su rekli da će im prva tema biti pitanje nestalih, mi nemamo povratnu informaciju ni od jedne institucije da su o tome razgovarali , čak imamo nezvanične informacije da nisu ni počeli o tome da razgovaraju i to nas strašno zabrinjava. Mi nećemo ostati na ovome, moraćemo da radikalizujemo naše zahteve, jer ovo je zadnji trenutak da se izborimo da se rasvetli sudbina naših najmilijih”, rekao je Trifunović.

I drugi koordinator Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj, kome je tokom sukoba na Kosovu kidnapovan sin, kazao je da političarima u Prištini i Beogradu pitanje nestalih nije prioritet, kao ni članovi njihovih porodica.

„Da li se dosta radilo na Kosovu da se pronađu nestali? Nije. Što se tiče Srbije, još manje. 1.643 lica je nestalo, njihove porodice nemaju neki zakon koji bi ih branio, bar što se tiče ekonomskog stanja u kom se nalaze“, rekao je Ćerkinaj.

Skup je organizovao je Resursni centar za nestala lica u Prištini, a 27. avgusta će u Beogradu, predstavnici tog Centra, zajedno sa svojim kolegama iz Udruženja nestalih lica „Kosovski stradalnici“ održati zajedničku konferenciju za novinare.

XS
SM
MD
LG