Linkovi

Američka delegacija u Prištini: Došli smo zbog primene sporazuma o ekonomskoj normalizaciji


Priština: Kosovo i SAD potpisali sporazum o podsticanju investicija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Priština: Kosovo i SAD potpisali sporazum o podsticanju investicija

"Sporazum potpisan 4. septembra u Beloj kući - uticaće na postizanje ekonomskog razvoja na Kosovu", poruka je Ričarda Grenela specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Prištini.

Delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, predstavnici sekretarijata za energetiku i trgovinu SAD i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel obilaze Kosovo, Srbiju, Grčku i Izrael. U utorak se u Beogradu sastaju sa srpskim zvaničnicima i poslovnom zajednicom.

"Ovde smo da pokažemo posvećenost sporazumu o ekonomskoj normalizaciji. U prošlosti je građanima Kosova mnogo toga obećavano, a mi se obavezujemo prema vama da je primena sporazuma ono zbog čega smo i došli”, poručio je ambasador Ričard Grenel - specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima Sjedinjene Države žele da ispune sporazum i krenu u ekonomski razvoj.

“Ekonomski razvoj, radna mesta i energija promeniće politički pejzaž regiona", poručio je Grenel na konferenciji za medije održanoj u Vladi Kosova posle susreta delegacija SAD-a i Kosova koje su predvodili Ričard Grenel i Avdulah Hoti.

Kosovski premijer je na društvenoj mreži Fejsbuk na kraju posete američke delegacije objavio fotografije tokom susreta - naslovljene rečenicom: "Dogovor koji smo postigli stvoriće hiljade novih radnih mesta.”

Tome je prethodilo potpisivanje zajedničke izjave o podsticanju investicija između SAD i Kosova. U dokumentu čiji su potpisnici Adam Boler, izvršni direktor američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj, i kosovski premijer Avdulah Hoti pozdravljeno je, kako je ukazano, ekspeditivno zaključivanje novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a.

Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i Sjedinjenih Država pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi sa podrškom podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Precizirano je i da nakon, kako je u izjavi ocenjeno, istorijske ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova o kojoj su se dogovorili 4. septembra, Kosovo i SAD nameravaju da unaprede pregovore - nakon stupanja na snagu novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika Trampa za dijalog Kosova i Srbije, rekao je da početak primene postignutog sporazuma ukazuje da se radi o stvarnom procesu.

"Izuzetno smo ponosni na sporazum i u narednim mesecima i godinama videćete da to nisu prazne reči. Predsednik Tramp je ponosan na istorijski sporazum, ne bismo bili ovde da nije bilo predsednika Trampa. Posle potpisivanja predsednik Tramp nam je rekao da treba da krenemo u njegovu primenu", podvukao je Grenel.

Prvo američko ulaganje na osnovu dogovora o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije iznosiće 100 miliona dolara. Informaciju o tome obelodanio je Adam Boler, izvršni direktor američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj.

"Došli smo sa kolegama da vam pokažemo koliko smo ozbiljni. Ovde smo da potpišemo sporazum i investiramo. Dok sam dolazio u avionu sam čitao jedan članak o tome da nas nazivate kaubojima - kako kauboji dolaze. U pravu ste. Hvala vam. Mi smo stvarno kauboji, a oni ne dozvoljavaju da prošlost definiše budućnost, jer oni drže svoju reč kada obećaju. To je ono što mi težimo da uradimo", istakao je Boler.

Avdulah Hoti, premijer Kosova, ukazao je da prisustvo američke delegacije u Prištini demonstrira ozbiljnost Trampove administracije u sprovođenju sporazuma potpisanog 4. septembra, koji će, prema njegovim rečima, dovesti do finalizacije konačnog sporazuma Kosovo i Srbija.

Njihovo prisustvo pokazuje odlučnost i ozbiljnost predsednika Trampa i njegove administracije da primene sporazum, koji se s pravom smatra istorijskim sporazumom. Ovaj sporazum stvoriće hiljade novih radnih mesta. Očekujemo da će narednih nedelja ministri i Trampova administracija konkretno krenuti u sprovođenju sporazuma“, rekao je Hoti.

Priština: Susret američke i kosovske delegacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Inače, Tokom boravka u Prištini ambasadora Ričarda Grenela kosovski predsednik Hašim Tači odlikovao je medaljom za zasluge. Tokom ceremonije uručivanja Tači je obrazložio da je povodo za to, kako je ukazao, Grenelov izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septembra.

"Veoma sam srećan i ponosan što je ambasador Grenel postigao ovaj uspeh. Ono što drugi nisu postigli ambasador Grenel je učinio vrl brzo", rekao je kosovski predsednik Tači.

Poseta američke delegacije organizovana je nakon nedavnog potpisivanja ekonomskih sporazuma u Beloj kući, posredstvom SAD-a, kojima se predviđa ekonomska podrška Beogradu i Prištini.

Osim Ričarda Grenela i izvršnog direktora američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj Adama Bolera, delegaciju Sjedinjenih Američkih


Država, koja će u utorak boraviti u Beogradu, čine i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Od članova Vlade Kosova srpske nacionalnosti sastanku sa američkom delegacijom prisustvovao je potpredsednik Vlade Goran Rakić.

XS
SM
MD
LG