Linkovi

Pojava dosijea Specijalizovanih veća kao tendencija zastrašivanja svedoka


Šta je razlog objave dosijea Specijalizovanih veća?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Šta je razlog objave dosijea Specijalizovanih veća?

Portparolka Specijalizovanih veća Kosova Angela Grip nije želela da komentariše za Glas Amerike tvrdnje predstavnika Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da su od nepoznate osobe dobili 4.000 dosijea Specijalizovanih veća u Hagu.

Upoznati smo sa natpisima u medijima i nemamo komentar u vezi sa tim", navela je u pisanoj izjavi portparolka Specijalizovanih veća Kosova.

Iz Fonda za humanitarno pravo Kosova poručuju da je cilj objavljivanja dosijea zastrašivanje svedoka.

Bekim Bljakaj, direktor te nevladine organizacije na Kosovu, smatra da su predstavnici Udruženja veterana OVK počinili krivično delo, time što su objavili informaciju o dostavi 4.000 dosijea Specijalizovanih veća u Hagu, kao i detalje iz tih dokumenata.

Teško je i poverovati da je neka totalno nepoznata osoba donela baš kod njih, u njihove prostorije paket sa, kako oni tvrde, 4.000 dosijea iz, kako oni kažu, Specijalizovanih veća. To je sigurno neka osoba koja je bliska njima, ali svejedno - bez obzira na to - oni nemaju prava, nemaju zakonsko pravo da koriste takvu dokumentaciju naročito iz ove faze istrage Specijalizovanih veća. To je krivično delo. Tako da i u tom slučaju, iako bi neka osoba, njima nepoznata, donela takav paket,oni su bili dužni da to predaju nadležnim organima i da ne organizuju konferenciju za novinare i da predstavljaju te materijale“, rekao je Bljakaj za Glas Amerike.

Cilj ove, kako ju je Bljakaj nazvao - afere, jeste zastrašivanje svedoka i urušavanje imidža Specijalizovanih veća,

Verujem da je to namerno urađeno da bi se uticalo na svedoke prvenstveno, da bi se zastrašivali mogući svedoci u budućim sudskim procesima pred Specijalizovanim većima. Naravno, drugi cilj je bio da na neki način pokuša da se diskredituje taj sud, odnosno Specijalizovana veća, tvrdeći da su iz te institucije procurele informacije o identitetu svedoka i čak i njihove adrese“, kazao je Bljakaj.

Advokatica Jovana Filipović smatra da je već napravljena ogromna šteta kad je reč o budućim sudskim procesima pred Sprecijalizovanim većima, bez obzira da li se stvarno radi o dokazima koji se koriste ili će se koristiti u daljem toku postupka - ili je u pitanju „nameštena“ dokumentacija.

Ukoliko se potvrdi da ovo zaista jesu dokazi koji se koriste u postupcima pred Specijalnim sudom smatram da je to skandal najpre za Specijalni sud, koji nije učinio sve što je bilo potrebno da se tako nešto zaštiti. Svi su uznemireni, naročito svedoci, međutim i ostali dokazni materijal je na ovaj način ugrožen posle nekog vremena,verovatno će dobar deo tog dokaznog materijala otpasti kao nedozvoljeni dokazi i neće se moći koristiti dalje u toku postupka. Tako da je ovim pričinjena velika šteta i sudu, ali i pravdi pre svega“, rekla je za Glas Amerike Filipović.

Bljakaj nije iznenađen što se predstavnici Specijalizovanih veća još nisu oglasili povodom ovog slučaja.

Verujem da ova dokumentacija nije procurela iz Specijalizovanih veća ili Specijalizovanog tužilštva u Hagu. Ne zna se, ne mogu da kalkulišem odakle potiče i kako je Udruženje veterana OVK došlo u posed te dokumentacije, ali očigledno da nije iz Specijalizovanih veća. Tako da verujem da upravo zbog toga što nije procurelo sa njihove strane i nisu se oglasili“, naveo je Bljakaj.

Specijalizovana veća su četvrti sud koji istražuje navode o ratnim zločinima pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Istragu o tome prethodno su vodili i odluke donosili Sud Ujedinjenih nacija na Kosovu, Međunarodni tribunal u Hagu i Sud misije za vladavinu prava Evropske unije.

XS
SM
MD
LG