Linkovi

Bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova uhapšen u Prištini


Uhapšen Jakup Krasnići
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Uhapšen Jakup Krasnići

Jakup Krasnići, bivši portparol Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) priveden je Prištini. Hapšenje, koje su zatražila Specijalizovana tužilaštva sa sedištem u Hagu, sproveli su pripadnici EUELKS-a i Policije Kosova. Krasnićijev pravni zastupnik izjavio je da će se klijent koga zastupa uskoro pojaviti pred sudom u Hagu.

Hapšenje Jakupa Krasnićija trajalo je od ranih jutarnjih časova - kada su pripadnici EULEKS-a i policije Kosova ušli u njegovu kuću u Prištini i blokirali sve prilaze.

Nakon višesatnog ispitivanja i pretresa kuće Krasnićija su priveli pripadnici Euleksa.

Kako prenose prištinski mediji Krasnićijev advokat Valjon Hasani potvrdio je privođenje bivšeg portparola OVK.

Danas je tužilaštvo sprovelo akciju i na osnovu naredbe je priveden Krasnići. Otišao je u Hag i uskoro će se pojaviti na sudu. Sad kad je pretraga završena, sumnja se na dela koja nisu precizirana, ali su deo dela koja spadaju u nadležnost Specijalnog suda“, rekao je advokat Hasani.

Jakup Krasnići je tokom sukoba na Kosovu bio portparol OVK. Na razgovor u Hag pozvan je u julu prošle godine. Bio je predsednik Skupštine Kosova i visoki funkcioner Demokratske Partije Kosova, koju je napustio i zatim formirao Socijaldemokratsku inicijativu na čijem je čelu Fatmir Ljimaj. Trenutno je predsednik Nacionalnog saveta ove partije.

Iz Socijaldemokratske inicijative su poručili da je, kako su se izrazili, Oslobodilačka vojska Kosova najveće dostignuće albanske nacije i da niko to ne može da demantuje“.

Biljalj Šerifi zvaničnik ove partije je kazao da je današnja akcija policije bila nepotrebna.

Akcija bila je nepotrebna, jer je dovoljan bio poziv i on bi se odazvao pravdi. Jutrošnja akcija je bila traumatična za Krasnićijevu porodicu “, rekao je Šerifi na konferenciji za novinare.

I lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nazvao je današnju akciju EULEKS-a paradom

Ovakve parade EULEX-a, naročito u prisustvu članova porodice su traumatične i predstavljaju izraz nesrazmerne snage koja ne poštuje ljudsko dostojanstva. Ovakve akcije, ukoliko to bude zatražilo sudstvo, može da izvede Kosovska policija. Rat OVK je čist i verujemo u „nevinost“ Jakupa Krasnićija”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998 do decembra 2000.

Operacijama Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu podršku pružaju kosovska policija i Misija Evropske unije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG