Linkovi

Vjosa Osmani izabrana za predsednicu Kosova


Vjosa Osmani, nakon izbora za predsednicu Kosova (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

Kosovska skupština izabrala je Vjosu Osmani za predsednicu Kosova.

Njen izbor u trećem krugu parlamentarnog glasanja, podržao je 71 poslanik, a 11 listića je bilo nevažećih. Glasanju su prisustvovala 82 poslanika, javio je Radio Slobodna Evropa.

Ko je Vjosa Osmani?

Vjosa Osmani rođena je 17. maja 1982. godine u Mitrovici. Pravni fakultet je završila na Univerzitetu u Prištini, dok je master studije i doktorat završila na Univerzitetu u Pitsburgu u Sjedinjenim Državama.

Bila je deo kosovske delegacije, koja je pred Međunarodnim sudom pravde branila proglašenje nezavisnosti 2008. godine. Kosovo je tada dobilo slučaj protiv Srbije, odnosno Međunarodni sud pravde je utvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protiv međunarodnog prava, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Godinama je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK), a 2009. bila je postavljena na mesto šefice kabineta tadašnjeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua. Izričito se protivila izboru Hašima Tačija za predsednika Kosova 2016. godine zbog čega je došla u sukob i sa svojom strankom.

U tri mandata je bila poslanica u Skupštini Kosova na oktobarskim parlamentarnim izborima 2019. bila je kandidat za premijerku iz redova DSK.

Podržalo je više od 175.000 građana i, kako ukazuje RSE, postala je najistaknutija žena u parlamentarnoj istoriji Kosova.

Demokratski savez Kosova napustila je na jesen 2020. godine.

Kao nezavisna poslanica dogovorila je saradnju sa pokretom Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija na čiji predlog je izabrana na funkciju predsednice Kosova.


U prethodna dva kruga glasanja poslanika u Skupštini Kosova predsednik nije izabran.

U obraćanju poslanicima Osmani je izjavila da je njenim izborom na poziciju predsednice Kosovo pokazalo primer kako žene treba da budu predstavljene na institucionalnom nivou.

Institucije naše zemlje sve više odražavaju strukturu našeg društva i našu raznoliku istoriju, ali takođe imamo i mnogo posla“, rekla je Osmani.

"Ovo nisu laka vremena, izazovi su veliki, posebno kada je u pitanju pandemija koja zahteva da se udružimo u borbi protiv nje", rekla je nova predsednica Kosova.

Ona je spomenula i Vasfiju Krasnići, poslanicu Pokreta Samoopredeljenje, koja je bila žrtva seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

U Vladi danas imamo i one koji su preživeli masakr u Dubravi, na čelu Vlade je naš premijer, bivši politički zatvorenik. Svako od njih i mnogi drugi u ovoj sali su izgubili svoje najdraže, ali danas otvaramo novu stranicu u istoriji Kosova. Zajedno smo pretvorili bol u snagu”, dodavši da je Kosovo, kako je ocenila, ponovo primer demokratije.

Poručila je da su SAD, Evropska unija i Albanija tri najvažnija saveznika Kosova i dodala da kao predsednica Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju.

Navela je i da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu. Kako je navela, pred Kosovom je i dijalog koji se, kako je ocenila, mora voditi na ravnopravan način.

"Mir se može postići samo kada budemo videli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude doostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina", navela je Osmani.

Ona je ukazala i da će raditi na jačanju države, vladavini prava, da će, kako se izrazila, zaštititi svaki centimetar zemlje.

"Biću predsednik svih. Nije nas previše da bi bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve", podvukla je Osmani.

Ona je, nakon Atifete Jahajga, druga žena koja je izabrana za predsednicu Kosova.

Čestitka Olivera Varheljija: Nastavak dijaloga ključan

Oliver Varhelji, komesar za proširenje Evropske unije, čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsednicu Kosova - poručivši da je nastavak dijaloga sa Beogradom i dalje jedno od ključnih pitanja.

"Evropska unija se raduje saradnji sa predsednicom, novom Vladom i Skupštinom na unapređivanju evropske agende i reformi koje su u interesu naroda Kosova. Nastavak dijaloga sa Beogradom je od suštinske važnosti", napisao je Varhelji na društvenoj mreži Tviter.

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Filip Kosnet čestitao je Vjosi Osmani na izboru za novu predsednicu Kosova.

Sjedinjene Države ostaju posvećene bliskom partnerstvu sa Kosovom ka izgradnji budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane“, napisao je Kosnet na društvenoj mreži Tviter.

Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mesto predsednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

Osmani je izabrana u nastavku sednice započete u subotu, koja je bila prekinuta, pošto nije bilo kvoruma za odlučivanje nakon pauze koja je trajala više od sat vremena.

Poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti, Driton Seljmanaj i Agim Veljiu odbili su da glasaju jer se protive kandidaturi Vjose Osmani.

Osam poslanika iz redova nesrpskih manjinskih zajednica su pre početka sednice saopštili da će glasati za izbor predsednika, odnosno za Vjosu Osmani.

Na vanrednoj sednici nisu bili poslanici Srpske liste, koja je dobila deset mesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Ona se na februarskim izborima kandidovala za predsednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila više od 300.000 glasova građana.

Kosovo je bilo bez predsednika od novembra 2020. godine kada je Hašim Tači podneo ostavku na tu poziciju jer su Specijalizovana veća protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Istog dana je Vjosa Osmani, kao predsednica Skupštine Kosova, preuzela funkciju vršiteljke dužnosti predsednice Kosova koju je potom 22. marta predala novom predsedniku kosovskog Parlamenta Gljauku Konjufci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG