Linkovi

Pripadnici KBS u mirovnoj misiji u Kuvajtu


Kosovske bezbednosne snage (Foto: VOA)
Kosovske bezbednosne snage (Foto: VOA)

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) od danas su deo međunarodne vojne mirovne misije. Ceremonijom u kasarni “Adem Jašari” ispraćen je prvi kontingent sa simboličnim brojem kosovskih pripadnika u Kuvajt, gde će služiti zajedno sa američkim mirovnim trupama.

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani rekla je da je odlazak pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga u prvu međunarodnu mirovnu misiju istorijski dan za Kosovo. Ona je kazala da je pre 22 godine ovako nešto bilo nezamislivo

Vjosa Osmani, vršiteljka dužnosti predsednice Kosova (Foto: VOA)
Vjosa Osmani, vršiteljka dužnosti predsednice Kosova (Foto: VOA)

„Danas, ovo postaje realnost, jer mi smo stvorili slobodu, izgradili smo mir zajedno i sa našim međunarodnim prijateljima. Sada je došlo vreme da im vratimo jedan deo njihovog doprinosa, postajući njihov partner u izgradnji i očuvanju mira. Od zemlje u koju su nekada dolazile mirovne trupe, danas smo se preobratili postepeno u zemlju koja šalje mirovne trupe. Ovaj kontingent koji šaljemo u državu Kuvajt je mali brojem, ali je veliki po sadržaju i poruci“, rekla je Osmanijeva.

Ona je kazala da ova misija Kosovskih bezbednosnih snaga ne bi bila moguća bez velike uloge Sjedinjenih Američkih Država.

„Naši vojnici će biti svuda i kad god naši interesi i naše vrednosti u koje verujemo, ali i vrednosti Sjedinjenih Američkih Država i ostalih saveznika budu bile u opasnosti. Dakle, da budemo jasni, ko god da preti Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim našim saveznicima, zapretio je i Republici Kosovo“, kazala je Vjosa Osmani.

Pripadnici KBS u mirovnoj misiji u Kuvajtu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga će u Kuvajtu biti pod komandom Nacionalne garde Ajove, čiji je komandant general Ben Korel putem video poruke rekao da su SAD strateški partner Kosova i da im je cilj mir i regionalna i globalna bezbednost.

Odluku o slanju pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga u prvu međunarodnu mirovnu misiju, doneo je kosovskih parlament pre oko dva meseca.

Lider Alijanse za budućnos Kosova Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da je ovo istorijski dan za Kosovo, jer je svrstano u armije slobode i mira, i da su Kosovske bezbednosne snage najbolji primer zajedničke saradnje sa SAD i NATO.

XS
SM
MD
LG