Linkovi

Kurti ponovo na čelu Vlade Kosova


Aljbin Kurti izabran za kosovskog premijera
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Aljbin Kurti izabran za kosovskog premijera

Poslanici Skupštine Kosova izabrali su novu Vladu premijera Aljbina Kurtija. Vlada je izabrana sa 67 glasova za, a 30 poslanika je glasalo protiv. Srbima je pripalo ministarstvo za zajednice i povratak na čijem je čelu Goran Rakić predsednik Srpske liste.

Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je u svom ekspozeu da Kosovo sa Srbijom ima otvorena brojna pitanja koja će morati da reši dijalogom. Prioritet u tom dijalogu će prema njegovim rečima biti rasvetljavanje sudbine nestalih lica.

Čestitka ambasadora Kvinte

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država u Prištini čestitali su u sredu novoj kosovskoj vladi i Skupštini i pozivali sve stranke da imaju odgovornu ulogu u priznavanju rezultata izbora kao mandat naroda za efikasnu vladu.

U vreme pandemije i ekonomskih izazova, Kosovu je potrebno svrsishodno vođstvo i funkcionisanje upravljačkih institucija koje obezbeđuju stabilnost, uključujući Predsedništvo, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora kvinte.

“Imamo 1640 nestalih lica. Srbija još uvek nije nikoga osudila za ovaj zločin. U streljačkom poligonu u Batajnici ekshumirano je 744 Albanaca i tamo nema ni spomen ploče, niti nešto što obeležava da je tu bila masovna grobnica, ali svesni smo da oko jedne trećine nestalih lica čija sudbina još uvek nije rasvetljena nisu Albanci. 22 godine nakon rata sve proodice moraju da znaju istinu i njihovi članovi porodica kako bi zatvorili otvorene rane i da kao društvo ozdravimo. Nijedan napredak ne može početi ni u jednoj drugoj oblasti ako nema napretka u ovoj oblasti”, rekao je Kurti.

Kurti je istakao da je Kosovu i Srbiji potreban dijalog koji rešava postojeće probleme, a ne dijalog koji, kako je kazao, stvara nove probleme.

“Potreban nam je dijalog za povratak oko 3 milijarde penzija koje su ukradene od strane Srbije, za povratak oko 400 miliona evra koji su ukradeni od zloupotrebe struje za adresiranje ratnih reparacija i dugova od sukcesija. Znači dijalog koji adresira i rešava postojeće probleme a ne dijalog koj stvara nove probleme. Bez priznavanja realnosti, nezavisnog Kosova i priznavanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dva zemlje”, kazao je Aljbin Kurti.

Nova Vlada Kosova ima 15 ministarstava. Srbima je u ovoj Kurtijevoj vladi pripalo ministarstvo za zajednice i povratak na čijem je čelu Goran Rakić.

Tokom rasprave o ekspozeu i predloženim kandidatima za ministre, poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da je Kurti prekršio Ustav Kosova, jer kako je kazao, Srpskoj listi pripadaju dva ministaska resora

“Ignorisanje prava i kršenje Ustava loš su početak Vlade koju planirate da vodite, ali istovremeno je i loša poruka svim građanima. Zbog ovakvog delovanja, između ostalog, Srpska lista neće podržati predloženu Vladu i uputićemo žalbu Ustavnom sudu da bi zaštitili prava našeg naroda koji se ovim predlogom krši”, naveo je Simić.

Na najavu poslanika Srpske liste da će se obratiti Ustavnom sudu, reagovala je Emilija Redžepi, predsednica Nove demokratske stranke iz bošnjačke zajednice.

“Ustav Republike Kosova, član 96. Stav 3. kaže, citiram – jedan ministar treba biti iz srpske zajednice i jedan ministar iz neke druge nevećinske zajednice Kosova. Ako ima više od 12 ministara vlada će imati i trećeg ministra koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova. Tako da slobodno bilo ko može da se obrati Ustavnom sudu odgovor imate u našem Ustavu”, navela je Emilija Redžepi.

Danas, pre održavanja vanredne sednice na kojoj je izabrana nova Vlada, konstituisan je osmi saziv Skupštine Kosova. Za predsednika parlamenta izabran je Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je od Vjose Osmani preuzeo i mesto vršioca dužnosti predsednika Kosova.

XS
SM
MD
LG