Linkovi

Makron: Podrška Francuske dijalogu Beograda i Prištine i specijalnom izaslaniku Lajčaku


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom susreta u Parizu, 1. februara 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom susreta u Parizu, 1. februara 2021.

Predsednik Francuske Emanuel Makron primio je danas u Parizu predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i tom prilikom je poručio da pruža podršku svima koji žele da unaprede odnose Beograda i Prištine.

Vučić: Otvaranje više novih poglavlja

Posle susreta sa francuskim predsednikom, Aleksandar Vučić je istakao da su sastali u dva navrata u četiri oka i da je današnji sastanak bio dokaz prijateljstva Emanuela Makrona prema Srbiji i posvećenost rešavanju problema na Zapadnom Balkanu.

U izjavi za TV Pink Vučić je, zbog nove prihvaćene metodologije, izrazio uverenje da može više poglavlja da bude otvoreno u jednoj godini nego u prethodne četiri godine:

"Predsednik Makron razume potrebe Srbije, težinu pozicije Srbije i nadam se i verujem da možemo još mnogo toga da uradimo zajedno. Najviše smo govorili o odnosima između Beograda i Prištine. To je teško neuralgično pitanje za celu Evropu, ne samo za našu zemlju. Govorio sam sve ono što jeste pozicija Srbije. Istovremeno smo to povezivali sve i sa evropskim putem Srbije i verujem da ćemo imati ozbiljnu podršku Francuske na evropskom putu", rekao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Makron je istakao da uprkos pandemiji treba nastaviti dijalog susedima, posebno sa Zapadnim Balkanom i da je dijalog koji traje već tri godine za njega suštinski bitan.

"Posebno želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku", istakao je Makron i dodao:

"Definisali smo prošle godine novu metodologiju za vođenje pregovora pristupanju Evropskoj uniji, želim da se zahvalim predsedniku Vučiću koji od samog početka rekao da podržava tu novu metodologiju i da možemo zajedno da idemo napred da bismo ispunili obaveze da ubrzamo reforme i neophodni napredak Srbije na putu ka EU i da nastavimo zajedno da odgovorimo na aspiracije naroda", rekao je Makron.

Govoreći o pregovorima koji se vode pod okriljem Brisela, Makron je ponovio podršku Francuske specijalnom izaslanik EU Miroslavu Lajčaku i podsetio da je u novembru razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i da će posle kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsednikom vlade:

"Imali smo razgovore pune poverenja sa predsednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da pruži neka rešenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedino pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti konačno da rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope", rekao je još predsednik Francuske.

U obraćanju medijima pre zvaničnog susreta sa Makronom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će sa francuskim predsednikom razgovarati i o pitanju odnosa Beograda i Prištine i da će na otvoren i iskren način predstaviti platformu Srbije:

"To nije lako pitanje za Srbiju. To nije lako pitanje generalno. Mislim da svi moramo da učinimo sve što možemo kako bismo postigli kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane. To do sada nije bio slučaj i uvek sam bio spreman da saslušam predsednika Makrona i njegove inovativne ideje i da vidimo šta možemo da učinimo da se približimo mogućem rešenju", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom susreta u Parizu, 1. februara 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom susreta u Parizu, 1. februara 2021.

Takođe, Vučić je podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologije pristupa za Zapadni Balkan, koju je predložio Emanuel Makron. "Nadamo se da ćemo ostvariti bolji napredak na putu ka EU", dodao je Vučić.

Ovo je inače 11 po redu susret Vučića i Makrona, a ovom prilikom za predsednika Srbije organizovan je svečani doček ispred Jelisejske palate, sedišta Predsednika Francuske.

Pre susreta, Vulić je na Instagramu napisao: "Mnogo važnih stvari nas čeka, ovo mi je jedanaesti susret sa predsednikom @emmanuelmacron, reč je o jednom od najvažnijih svetskih lidera, ali i iskrenom prijatelju Republike Srbije", napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu.

"Njegova poseta 2019. godine Republici Srbiji, ima istorijski značaj za naše odnose i od tada naša politička i ekonomska saradnja imaju samo uzlazni nivo i zahvalan sam predsedniku Makronu na tome", dodao je on. "Sutra je ključna tema, pod jedan, Kosovo i Metohija, pod dva evropske integracije Srbije i pod tri naši bilateralni i politički odnosi i u tom okviru, naši ekonomski odnosi".

List Danas prenosi da bi važna tema razgovora ovog puta trebalo da budu francuske investicije, uključujući "dugočekanu i mnogo puta pomenutu" izgradnju metroa u Beogradu.

XS
SM
MD
LG