Linkovi

Aljbin Kurti posle izbora: Prioritet su pravda i zapošljavanje


Izbori na Kosovu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Izbori na Kosovu

"Put koji je pred nama je dug, imaćemo prepreke i napravićemo neke greške, ali imamo plemenit cilj", poručio je Aljbin Kurti lider Pokreta Samoopredeljenje - kosovske političke opcije koja je, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, osvojila najveći broj mandata na vanrednim parlamentarnim izborima.

Ambasada Sjedinjenih Država: Ohrabruje izlaznost na izbore

Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini saopštila je da je, kako je navedeno, ohbrabrujuća brojnost građana koja je u miru glasala - uprkos lošem vremenu i pandemiji koronavirusa.

"Važno je Centralnoj izbornoj komisiji i drugim institucijama Kosova pružiti vreme i prostor za brojanje glasova i obavljanje posla", saopšteno je na Fejsbuk stranici američke ambasade u Prištini.


Pokret koji predvodi, na osnovu 90 odsto prebrojanih listića, osvojio je 47,75 odsto glasova. Za Demokratsku partiju Kosova glasalo je 17,34 procenata, Demokratski savez Kosova 13,41 posto, dok je Alijansa za budućnost Kosova osvojila 7,60 procenata glasova građana koji su izašli na birališta.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova na izbore je izašlo 47 odsto građana sa pravom glasa.

"Nećemo se nikome svetiti, ali ćemo tražiti pravdu. Svako od nas mora preuzeti odgovornost koja nam pripada kako bismo učinili svoju zemlju mogućom za život“, rekao je Kurti, objavila je Radio televizija Kosova.

Kurti, bivši premijer kome je marta 2020. izglasano nepoverenje, poručio je da dijalog koji Kosovo i Srbija vode posredstvom Evropske unije, neće biti prioritet vlasti koju eventualno bude predvodio.

"Dijalog sa Srbijom je na šestom ili sedmom mestu. Naš prioritet su pravda i zapošljavanje", rekao je Aljbin Kurti.

Za formiranje vladajuće većine potrebno je obezbediti saglasnost 61 poslanika. Verovatno je Samoopredeljenju za to potreban jedan postizborni partner.

Hoti: Preuzeću odgovornost

Avdulah Hoti, dosadašnji kosovski premijer iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), izjavio je da izborni rezultati nisu ispunili očekivanja partije koju je predstavljao na izborima.

Bićemo branioci interesa države kao konstruktivna opozicija: Avdulah Hoti
Bićemo branioci interesa države kao konstruktivna opozicija: Avdulah Hoti

"Preuzimam punu odgovornost za rezultate i razgovaraću sa partijskim organima. Očekujem da Centralna izborna komisija što pre završi proces prebrojavanja glasova. Uvek sam zahvalan na prilici koju mi je pružio DSK i želim da kažem da ćemo biti branioci interesa države kao konstruktivna opozicije“, objavio je Hoti na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako je ocenio Kosovo je završilo demokratski proces.

Hodžaj: Nećemo sa Samoopredeljenjem

Enver Hodžaj, lider Demokratske partije Kosova (DPK), izjavio je da su se građani Kosova izjasnili i da se njihova volja mora poštovati.

"Čestitam Samoopredeljenju na rezultatu i pozivam ih da rade na jačanju države Kosovo. DPK neće biti deo vlade sa Pokretom Samoopredeljenje, jer smo daleko od naših političkih usmerenja", rekao je Hodžaj - prenosi Radio televizija Kosova.

Hodžaj je dodao da je Kosovu potrebna stabilnost, a kako je rekao, stranka koju predvodi se obavezuje da će biti faktor stabilnosti.

Haradinaj: Samoopredeljenje je pobednik

Ramuš Haradinaj, lider političke partije Alijansa za budućnost Kosova, izjavio je da će Pokret Samoopredeljenje biti pobednik izbora na Kosovu.

"Sve ukazuje na Samoopredeljenje. Konstatujemo njihovu pobedu", rekao je Haradinaj obraćanju novinarima.

Haradinaj je procenio da je stranka koju predvodi osvojila oko 10 procenata glasova.

Vučić: Čestitam našem narodu

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, čestitao je Srpskoj listi - političkoj stranci na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, izborni rezultat na vanrednim kosovskim parlamentarnim izborima.

Da čestitam našem narodu ako su osvojili deset mandata“, rekao je Vučić u emisiji "Hit Tvit" na televiziji Pink - mediju bliskom aktuelnim vlastima u Srbiji koje predvodi Vučićeva Srpska napredna stranka.

"Nadao sam se pobedi Srpske liste i to je važna stvar i dobra vest", rekao je predsednik Srbije.

Nadao sam se pobedi Srpske liste i to je važna stvar i dobra vest: Aleksandar Vučić
Nadao sam se pobedi Srpske liste i to je važna stvar i dobra vest: Aleksandar Vučić

Prethodno je Goran Rakić, predsednik Srpske liste, izjavio je da je prema preliminarnim rezultatima - partija koju predvodi osvojila deset mandata u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Rakić je rekao da je 99 odsto građana Kosova pripadnika srpske zajednice glasaolo za Srpsku listu. Naveo je i da je učinak te partije bolji nego na prethodnim izborima.

Centralna izborna komisija: Glasanje po planu i bez problema

Centralna izborna komisija Kosova objavila je da je izlaznost na izborima od 47 odsto bila veća od odziva građana na prethodnim - održanim 2019. godine.

"Kosovo je pokazalo kako treba organizovati izbore, uprkos mnogim izazovima. Hvala građanima koji su bili primer demokratskog društva", izjavila je Valjdete Daka tokom obraćanja novinarima.

Građani su birali 120 poslanika osmog saziva Skupštine Kosova. Centralna izborna komisija je tokom dana objavila da se glasanje odvijalo po planu i bez problema.

Nadmetalo se 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Od srpskih političkih subjekata na izborima učestvuju „Srpska lista“ i dve Građanske inicijative - „Za slobodu pravdu i opstanak“ i „Srpski demokratski savez“.

Tok izbornog dana

U sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom građani su organizovano i masovno izađu na glasanje. U Severnoj Mitrovici stotinak građana predvodio je predsednik Srpske liste Goran Rakić, a u Gračanici nešto manje ljudi gradonačelnik Gračanice i član predsedništva Srpske liste Srđan Popović.

Svaki izbori na Kosovu i Metohiji su za nas istorijski tako će biti i ubuduće. Drago mi je da naš narod na ovim prostorima ima svest da braniovaj prostor i izbori su danas jedini legitimni način da to urade“, kazao je nakon glasanja Srđan Popović.

I predstavnici Romske inicijative predvodili su u Gračanici veću grupu ljudi, među kojima je bilo Roma, ali i Srba, uglavnom zaposlenih u Javno komunalnom preduzeću „Ekologija“.

Nadam se da će ovi preveremeni parlamentarni izbori doneti boljitak prevashodno za romsku zajednicu, ali i za sve ostale zajednice. Da ćedolaskom proleća doći bolji dani za sve zajednice i da će život svih nas biti bolji. To je jedina poruka od strane mene i strane Romske inicijative“, rekao je kandidat za poslanika „Romske inicijative“ Gazmen Salijević.

Kandidatkinja za poslanicu ispred građanske inicijative „Za slobodu, pravdu i opstanak Rada Trajković, na glasanje je došla sama.

Naša želja je u stvari da izlaskom na izbore pokušamo da animiramo građane srpske nacionalnosti da glasaju za umanjenje glasa i moći gospodina Vučića s obzirom nažalost da ovaj prostor po dolaskom njega na vlast se suočava sa nečim što je otežavanje života Srba kroz iseljavanje i povlaćenje svih srpskih institucija sa ovog prostora“, rekla je novinarima nakon glasanja Rada Trajković.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Biračka mesta u Gračanici obišao je i ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet.

Sjedinjene Države ne preferiraju nijednog kandidata ili ishod, neki će vam to reći, ali oni nisu u pravu. Naša želja je da izbori budu slobodni i fer za sve građane Kosova. Ako građani imaju informacije o neregularnostima na izborima i kriminalnim aktivnostima ili pritiscima u izbornom procesu, bilo kakve informacije, idite do tužioca, do izbornih vlasti ako ne želite da idete tamo, ako se ne osećate komforno onda idite do novinara koji će biti u stanju da ispričaju vašu priču, ali ej važno da građani urade sve što mogu da obezbede da ovi izbori budu sigurni, slobodni i fer“, rekao je Kosnet.

U Prištini su glasali i lideri najvećih albanskih partija koji su poručili da reč imaju građani.

"Danas je dan kada govore građani, a ne mi političari. Mislimo da su građani pred opcijom ekonomskog oporavka ili pred maglom i međunarodnom izolacijom. Radujem se presudi koju će danas doneti tokom dana. To je najvažnija presuda“, rekao je lider Demokratkse partije Kosova Enver Hodžaj nakon glasanja.

"Građanima je potrebna demokratija, institucijama legitimitet. Ovo je prilika i šansa koja mora da se iskoristi, Kosovo se kao nezavisna država vraća ljudima, sa ljubavlju prema zemlji izađite da glasate. Kampanja je prekjuče završena, danas reč imaju građani", rekao je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Pravo glasa na ovim osmim po redu parlamentarnim izborima od 1999. godine imalo je 1 794 862 glasača. Učestvovalo je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Od srpskih političkih subjekata na izborima su učestvovovali Srpska lista i dve Građanske inicijative - Za slobodu pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

XS
SM
MD
LG