Linkovi

Kurti: Dijalog sa Srbijom ne može biti među dva glavna prioriteta


Kurti: Odnosi između Kosova i Sjedinjenih Država će se produbiti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Mislim da će se odnosi između Kosova i SAD produbiti u smislu političke, ekonomske i vojne saradnje: Aljbin Kurti za albanski servis Glasa Amerike

Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje stranke koja je osvojila najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima, izjavio je da želi da ojača državu Kosovo i da je napravi potpuno funkcionalnom, demokratskom i suverenom.

"Državu u kojoj će dva glavna prioriteta naše vlade biti radna mesta i pravda, pobedu smo odneli upravo na ta dva konta - poslovima i pravdi", rekao je Kurti u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike.

"Biće nam potrebne investicije koje će povećati broj radnih mesta, vladavina prava kako bismo sprečili i izvršili prevenciju korupcije u institucijama. S druge strane, potrebno je da delujemo u situaciji rasprostranjene pandemije Kovida", rekao je Kurti - dodavši da je za to potrebno sprovesti masovnu vakcinaciju građana Kosova.

Glas Amerike: Gde ćete naći vakcine za građane?

Kurti: Orijentisani smo prema Zapadu, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama. Ministar zdravlja i ja kao premijer nastojaćemo u saradnji sa vlastima u Briselu da obezbedimo vakcine za naše građane. Za to izdvajamo adekvatna sredstva i radimo na programima socijalnih grupa koje bi prioritetno trebalo da budu vakcinisane.

Glas Amerike: Moglo bi se reći da izbegavate da pomenete vaš politički izazov - dijalog sa Srbijom. Evropska unija i Sjedinjene Države pozivaju vas da to učinite prioritetom. Kako biste odgovorili na njihov zahtev?

Kurti: Dijalog sa Srbijom ne treba zanemariti, ali takođe verujem da ne može biti među dva glavna prioriteta.

Glas Amerike: Čak i ako predsednik Bajden traži da bude prioritetan?

Kurti: Verujem da ćemo sa predsednikom Bajdenom imati odlične odnose. Takođe, verujem da bi dijalog sa Srbijom trebalo da ima novo poglavlje i da se udalji od transakcionog pristupa prethodne administracije - u transformativni i transatlantski. Nadam se da ćemo, kada budemo seli sa timovima predsednika Bajdena i Stejt departmenta, u vezi sa odnosima sa Srbijom - dobro sarađivati i na pravi način se baviti tim pitanjem. Započeti čvrst dijalog koji bi trebalo da se bude okončan sveobuhvatnim sporazumom. Ali, na početku mandata zaista je potrebno da razmišljam o pandemiji Kovida 19 - radnim mestima i ostvarenju pravde. Imaću ministra spoljnih poslova, zvaničnika zaduženog za pregovore, razgovore i dijalog, nazovite to kako god želite, sa Srbijom. Ali, Kosovo treba da ojača kao suverena država i kao narod koji je najviše naklonjen Sjedinjenim Državama. Ne samo u Evropi.

Glas Amerike: Dakle, nema promena u odnosima Kosova i Sjedinjenih Država, čak ni sa vama na premijerskoj poziciji… Imajući u vidu da vas mnogi vide kao krajnjeg levičara?

Kurti: Ne uopšte. Mi smo politički pokret levog centra, deo smo progresivnog saveza u kom je američka Demokratska partija naša sestrinska stranka. Mislim da će se odnosi između Kosova i SAD produbiti u smislu političke, ekonomske i vojne saradnje.

Glas Amerike: Vidite li bilo kakve izazove u učvršćivanju vlasti na Kosovu, imajući u vidu da je potrebno izabrati novog predsednika, za šta vaša partija nema dovoljno glasova – uprkos ubedljivoj pobedi na izborima?

Kurti: Niti je moja želja, niti težnja da konsolidujem vlast, već da budem u službi građana. Mislim da ćemo, kada izaberemo predsednika parlamenta i vlade, izabrati i novog predsednika. Jer je strankama koje su poražene na izborima u interesu, uz to što je tako nešto razumno, da predsednik bude izabran – pa makar se izjasnile protiv.

Glas Amerike: Da li ste spremni da sarađujete sa njima?

Kurti: Naravno, želim da sarađujem sa opozicijom posvećenije od bilo koje druge kosovske vlade posle rata.

XS
SM
MD
LG