Linkovi

Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalimu


Sedište ambasade Kosova u Jerusalimu (Foto: Tviter nalog Ministarstva spoljnih poslova Kosova)
Sedište ambasade Kosova u Jerusalimu (Foto: Tviter nalog Ministarstva spoljnih poslova Kosova)

Kosovo je otvorilo ambasadu u gradu Jerusalimu u Izrraelu – čime se pridružilo Sjedinjenim Državama i Gvatemali – jedinim zemljama koje svoja diplomatska predstavništva imaju u gradu koji se nalazi u središtu izraelsko-palestinskog spora.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore objavilo je na drušvenoj mreži Tviter da je otvaranjem ambasade obećanje dato u Ovalnoj kancelariji konačno ispunjeno.

Ambasada Republike Kosova u Jerusalimu biće snažno posvećena povećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore.

Termin ceremonije zvaničnog otvaranja kosovskog diplomatskog predstavništva u Jerusalimu nije obelodanjen.

"Imajući u vidu da visoki zvaničnici Kosova nisu mogli da prisustvuju otvaranju ambasade u Jerusalimu zbog pandemije korona virusa, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je naložilo otpravniku poslova u Izraelu da otkriije ploču zajedno sa ministrom spoljnih poslova Izraela Gabrijelom Aškenazijem i uz državnu zastavu je postavi na zgradi ambasade Kosova u Jerusalimu“, navodi su u saopštenju kosovskog ministarstva.

Veze sa Kosovom Izrael u širem smislu vidi kao deo normalizacije odnosa sa arapskim i zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništom – u skladu sa sporazumima postignutim u vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, izvestila je agencija Rojters.

Vasel Abu Jusuf, član izvršnog odbora Organizacije za oslobođenje Palestine izjavio je da je otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i da, kako se izrazio, slabi borbu za ostvarenje palestinskih ciljeva.

Otvaranje kosovskog diplomatskog predstavništva u Jerusalimu bila je jedna od tačaka sporazuma o ekonomskoj saradnji Kosova i Srbije postignutog u Vašingtonu, septembra 2021, uz posredovanje Sjedinjenih Država i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Ubrzo nakon objave o postizanju tog sporazma Izrael je priznao nezavisnost Kosova. U skladu sa delom sporazuma sa kojim se saglasila Srbija ima rok do 1. jula 2021. da svoje diplomatsko predstavništvo iz Tel Aviva prebaci u Jerusalim.

Inače, Češka je u četvrtak u Jerusalimu otvorila kancelariju koja predstavlja ogranak ambasade te zemlje u Tel Avivvu – što je naišlo na osude Palestine i država članica Arapske lige.

Status Jerusalima jedna je od najtežih prepreka za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, koji nastoje istočni deo grada Jerusalima bude prestonica njihove buduće države.

To područje Izrael je zauzeo tokom rat na Bliskom istoku 1967.

Donald Tramp o sporazumu koji su potpisali Srbija i Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Izrael je Istočni Jerusalim anektirao nakon sukoba 1967. što je trenutno međunarodno nepriznato faktičko stanje.

XS
SM
MD
LG