Linkovi

Lajčak: Susret Vučić-Kurti očekujem pre leta


Arhiva - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Prištini, tokom posete Kosovu, 15. oktobra 2020.
Arhiva - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Prištini, tokom posete Kosovu, 15. oktobra 2020.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je glavni zaključak njegove posete da kod obe strane postoji volja da se dijalog nastavi i da je jedan od ciljeva dolaska bio da lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, kao budućem pregovaraču, da pune informacije o dosadašnjem procesu.

"Mislim da imamo dovoljno prostora i očekujem da će se taj prvi sastanak desiti u razumno vreme - nakon formiranja svih potrebnih institucija (u Prištini) i to bi moglo da bude sigurno pre leta", rekao je Lajčak za N1.

On je naveo da su u dijalogu do sada dogovoreni neki delovi - tekstovi u vezi sa nestalim licima, interno raseljenima, ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom.

Na stolu je trenutno, kaže, imovina.

Kad je u pitanju ZSO - od dogovorenog modela EU nije odustala.

"Dijalog je apsolutno ključan za normalizaciju odnosa, za evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije. Meni je bitno da nijedan od aktera sa kojima sam se susreo na Kosovu i Srbiji nije postavio pitanje da li je potreban dijalog, i to je ključna poruka", istakao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posete ovog puta bio to da se sastane sa Kurtijem koji je dobio snažan mandat od birača i da razgovaraju o nastavku dijaloga.

Predstavnik EU navodi da Kurti nije bio upućen u dijalog, tako da mu je bilo, kako kaže, bitno da kosovskom zvaničniku da pune informacije o dijalogu.

Lajčak je naveo da je zaključak da Kurti razume da je dijalog potreban, da je spreman da se sa njime nastavi i da je Kurti taj koji će da vodi delegaciju Prištine.

Kaže da je dijalog potreban i zbog dogovaranja sporazuma, ali i zato što je to, jedina platforma za razgovor Beograda i Prištine.

Lajčak navodi da Uniji puno vremena oduzima ne samo dogovaranje ovog sporazuma, već i razgovor o tome koliko se primenjuju već postojeći sporazumi, "a tu ima puno izazova".

Ako nema dijaloga tenzije rastu, ako ima dijaloga tenzije padaju, kaže Lajčak i navodi da se bez te platforme postojeća pitanja rešavaju "putem poruka preko medija, što nije najefikasniji način za njihovo rešavanje".

"Mi smo već dogovorili neke delove tog budućeg sporazuma, neke tekstove u vezi sa nestalim licima, unutrašnje raseljenim licima ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom. U tim tekstovima nema dvostrukog tumačenja, tamo je sve dogovoreno – ko, kada i kako će to da ostvari. Ali mi nismo obelodanili te tekstove jer postoji princip - dogovaramo jedan sveobuhvatni sporazum, znači ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno. Ali, za mene je jako bitno da nema dvostrukog tumačenja", naveo je Lajčak.

Upitan da li je u Beograd ili Prištinu doneo neki papir i pokazao ga potencijalnim pregovaračima, Lajčak kaže da "taj papir postoji naravno".

"Taj papir je već dogovoren između predsednika Vučića i premijera Hotija. Oni znaju šta se pregovara, oni znaju tačno kakav je taj proces. A jeste, ja sam taj papir i neke druge papire doneo i predao gospodinu Kurtiju sada, da on ima punu informaciju. I za mene je bilo bitno da on formuliše svoju platformu, svoj program i prioritete sa znanjem svega onoga što treba da zna, kad je dijalog u pitanju", navodi Lajčak.

XS
SM
MD
LG