Linkovi

Lajčak: Status kvo u dijalogu nije održiv


Miroslav Lajčak u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Miroslav Lajčak u Beogradu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je večeras tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je dijalog ključan za obe strane kako bi napredovale na evropskom putu i dodao da status kvo nije održiv.

Lajčak je istakao da je ovaj sastanak usaglašen i zajednički pripreman sa novom američkom administracijom i da izaslanik SAD Metju Palmer nije mogao da dođe zbog pandemije koronavirusa.

"Države članice EU očekuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo intreres da održavamo status kvo, i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne".

A kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić Beograd je posvećen dijalogu sa Prištinom i spreman je za njegov nastavak u svakom trenutku kada bude pozvan u Brisel. Vučić je istakao da bi dijalog sa Prištinom mogao da se nastavi u aprilu ili u maju, u zavisnosti od toga kada će na Kosovu biti formirana nova izvršna vlast:

"Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenje koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično nezadovoljstvo za obe strane, a bez ultimatuma i bez nametanih rešenja", izjavio je Vučić i istakao da "kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno".

Lajčak je na konferenciji za medije izjavio da je za 10 godina dijaloga Beograda i Prištine postignut niz dogovora i da je značajan broj njih je sproveden, na dobrobit ljudi koji žive na ovom prostoru, a sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa treba da završi sva pitanja, uključujući i primenu svih sporazuma iz prošlosti.

Po rečima Vučića, ako u Prištini nisu spremni za kompromise i ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbi na to da pristanu, plašim se da je to račun bez krčmara, poručio je predsednik Srbije i dodao da je pozicija Srbije teška, da će se suočavati sa različitim pritiscima, ali da ima svoje nacionalne i državne interese koje će štititi.

XS
SM
MD
LG