Linkovi

Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose


Kosovo i Izrael: Potpisivanje sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Kosovo i Izrael: Potpisivanje sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa

Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose, a ceremonija potpisivanja sporazuma obavljena je putem video linka.

Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela potpisali su ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabrijel Aškenazi, koji je poručio da se radi o istorijskom događaju.

„Mi stvaramo istoriju, uspostavljamo diplomatske odnose između Kosova i Izraela, ovo je važan trenutak. Danas je prilika da se ovi odnosi podignu na diplomatski nivo. Izrael je kosovsku državu priznao posle sporazuma postignutog u SAD“, rekao je Aškenazi.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova navela je da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država.

„Današnjim činom uspostavljanja ovih diplomatskih odnosa i konkretizacijom ovog priznanja, Kosovo je takođe prekinulo lanac agresivne kampanje Srbije za otpriznavanja Kosova i stvara se teren i novi horizont za univerzalno priznanje, dakle svih zajedno, nezavisnosti Kosova”, rekla je Haradinaj-Stubla.


Premijer Kosova Avdulah Hoti je na konferenciji za novinare sa šeficom kosovske diplomatije Meljizom Haradinaj-Stubla, posle virtuelne ceremonije potpisivanja formalizacije diplomatskih odnosa Kosova i Izraela, istakao da se sada tačno vidi koliko je veliki značaj Vašingtonskog sporazuma.

„Verujem da današnja konkretizacija diplomatskih odnosa između dve zemlje jasno ukazuje na efekat i važnost sporazuma od 4. septembra potpisaog u Beloj kuči i pokazuje grešku onih koji su kritikovali ovaj sporazum i doveli u pitanje priznanje Izraela“, rekao je Hoti.

Avdulah Hoti i Haradinaj-Stubla poručili su da će ambasada Kosova biti smeštena u Jerusalimu, a da će se razmena ambasadora obaviti po završetku zakonskih procedura.

Grenel pozdravio uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela

Ričard Grenel, američki diplomata i bivši izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Donalda Trampa, pozdravio je uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova.

Reč je o jednoj od tačaka iz ekonomskog sporazuma između Kosova i Srbije čijem je postizanju Grenel posredovao.

"Sjajan dan. Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose. Hvala ministrima spoljnih poslova Kosova i Izraela, Gabrijelu Aškenaziju i Meljizi Haradinaj Stubli, Donaldu Trampu i Entoniju Blinkenu na predanosti da današnji dan učine zaista istorijskim", napisao je Grenel na društvenoj mreži Tviter.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela dogovoreno je vašingtonskim sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova.

Taj dogovor je postignut 4. septembra 2020. u Beloj kući, uz posredovanje Ričarda Grenela, i prisustvo bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Na osnovu dogovora Srbija se obavezala da svoju ambasadu iz Tel Aviva prebaci u Jerusalim do 1. jula 2021.

Priznanje Izraela postignuto je potpisivanjem ekonomskog sporazuma u Vašingtonu 4. septembra 2020. godine.

XS
SM
MD
LG