Linkovi

Komplikovanija i skuplja odbrana od prikazane severnokorejske interkontinentalne rakete


Arhiva - Čovek gleda TV ekran na kome je prikazana arhivska fotografija lansiranja severnokorejske rakete, na želzničkoj stanici u Seulu, Južnna Koreja, 29. marta 2020.
Arhiva - Čovek gleda TV ekran na kome je prikazana arhivska fotografija lansiranja severnokorejske rakete, na želzničkoj stanici u Seulu, Južnna Koreja, 29. marta 2020.

Nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM) Severne Koreje, predstavljena na vojnoj paradi prošle nedelje, izgleda da je dizajnirana da nadvlada američku protivraketnu odbranu, kažu bezbednosni analitičari, što je razvoj događaja koji bi mogao da podstakne SAD da dodaju u svoje naoružanje nove skupe presretače.

Masivni ICBM, najveći ikad prikazan u Severnoj Koreji, verovatno je "novo strateško oružje" koje je lider te zemlje Kim Džong Un obećao početkom godine.

Raketa nije testirana u letu i njen domet je nepoznat, ali Severna Koreja ima malo potrebe da dokaže da njene rakete mogu ići daleko; već je 2017. testirala ICBM koji može da dosegne bilo koju tačku u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država.

Umesto toga, kažu analitičari, Severna Koreja verovatno pokušava da pokaže da može da stavi više nuklearnih bojevih glava na jednu ICBM, što američkim protivraketnim odbrambenim sistemima čini mnogo teže i skuplje da ih presretnu.

Cena disbalansa

"Ako iz te jedne rakete izlazi više bojnih glava, morate imati više presretača za svaku dolazeću bojevu glavu", rekla je Melisa Hanam, koja pomno prati severnokorejski program naoružanja i zamenica je direktora Otvorene nuklearne mreže sa sedištem u Beču.

Nova ICBM, rekla je Hanam, izgleda da je dovoljno velika da može nositi ne samo više bojevih glava, već i mamce, poznate kao sredstva za prodor, koja mogu zbuniti protivraketne sisteme.

"Nije jeftino praviti ovakve rakete, ali je mnogo jeftinije od onoga što će SAD sada da potroše na protivraketnu odbranu", dodala je Hanam.

Raketna odbrana je uvek bila rizična, jer je jeftinije i lakše napraviti novu raketu, nego stvoriti sistem protivraketne odbrane koji uključuje senzore za otkrivanje i više presretača za svaku raketu, rekla je Hanam.

Da bi išle u korak sa promenama rastuće snage Severne Koreje, SAD će morati da potroše "stotine miliona (dolara) dodajući presretače", rekao je Ankit Panda, specijalista za nuklearnu politiku u Zadužbini za međunarodni mir Karnegi.

"Severna Koreja je, u međuvremenu, čak i pod ekonomskim sankcijama, čini se u potpunosti sposobna da nastavi da proširuje svoje sposobnosti ICBM", dodao je Panda.

Ujedinjene nacije proširile su sankcije protiv Severne Koreje 2017. godine nakon niza nuklearnih i ICBM testova Pjongjanga. SAD i Severna Koreja su se uključile u nuklearne pregovore 2018. i 2019. godine, ali Severna Koreja se na kraju udaljila, ljuta na američko odbijanje da ublaži sankcije i pruži druge bezbednosne garancije.

Stopostotna pouzdanost?

Američki zvaničnici odbacili su zabrinutost da bi severnokorejski raketni program, koji se brzo razvija, mogao da proizvede oružje sposobno za izbegavanje kopnene američke protivraketne odbrane sa sedištem u američkim državama Aljasci i Kaliforniji.

U januaru je general Džon Hajten, potpredsednik Združenog štaba, rekao da ima "100 odsto poverenje" u sposobnost američkih protivraketnih sistema protiv Severne Koreje.

Nezavisni odbrambeni analitičari mnogo su skeptičniji prema američkim protivraketnim odbrambenim sposobnostima, posebno ako Severna Koreja rasporedi ICBM sa više bojnih glava.

"Teško je shvatiti kako bi Amerikanci mogli da budu sigurni da bi konačan broj američkih presretača protivraketne odbrane bio dovoljan da zaustavi napad salve severnokorejskih ICBM-a sa po više glava", napisali su Markus Garlauskas i Brus Peri, dvojica bivših pripadnika američke obaveštajne zajednice.

"Čak i ako bi Sjedinjene Države pokušale da izgrade više presretača kako bi išle u korak, troškovi bi mogli biti preveliki", rekli su analitičari.

Raketa nije savršena

Novi ICBM Severne Koreje, koji će se verovatno zvati Hvasong-16, ima strateške nedostatke.

Iako je ICBM tehnički mobilan po putevima, nije toliko svestran kako se možda čini.

Raketu, naime, nosi lanser za podizanje na transporteru sa 22 točka.

U zavisnosti od radijusa okretanja, vozilo za lansiranje može biti preveliko za putovanje na mnogim severnokorejskim putevima, koji su često u lošem stanju.

Velika veličina projektila takođe znači da verovatno mora putovati sa timom kamiona za gorivo i dizalicom koja bi pomogla u podizanju, rekla je Hanam.

"Ako biste razmišljali o punjenju te rakete gorivom nakon što je postavljena, trebalo bi nekoliko sati", rekla je ona - što bi američkim izviđačkim izvorima moglo omogućiti da posmatraju postavku rakete.

Još jedan nedostatak je taj što raketa ostaje neispitana, ali to bi se uskoro moglo promeniti, kažu analitičari. U januaru je Kim rekao da se više ne oseća vezan zbog svog samonametnutog moratorijuma na nuklearna i raketna ispitivanja velikog dometa.

Međutim, Kim možda neće biti voljan da izvede veliki test pre američkih predsedničkih izbora 3. novembra.

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Kima protiv bilo kakvih velikih provokacija pre glasanja.

"Ono što bih očekivao je da vidim da je ICBM testiran sledeće godine", rekao je Brus Klingner, specijalista za Svernu Koreju u Heritidž fondaciji.

"Severna Koreja teži da ... učini nešto vrlo provokativno u prvoj godini nove američke ili južnokorejske administracije", rekao je.

Hanam je rekla da dok Severna Koreja može da gleda šta će se dogoditi na izborima u SAD, "oni sada sigurno imaju snažan način da signaliziraju svoje nezadovoljstvo testiranjem ove rakete".

XS
SM
MD
LG