Linkovi

Kina čestitala Bajdenu na izbornoj pobedi


Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin govori tokom redovne konferencije na kojoj je čestitao izabranom predsedniku SAD Džou Bajdenu, u Ministarstu spoljnih poslova Kine, 13. novembra 2020. (Foto: AP)

Kina je u petak uputila čestitke novoizabranom predsedniku SAD Džou Bajdenu i novoizabranoj potpredsednici Kamali Haris.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin dao je izjavu na redovnom dnevnom brifingu.

"Čestitamo gospodinu Bidenu i gospođi Haris", rekao je Venbin. "Pratili smo reakciju na američke predsedničke izbore i u Sjedinjenim Državama i u međunarodnoj zajednici", rekao je, ne obrazlažući odlaganje svoje zemlje.

"Poštujemo izbor američkog naroda. U međuvremenu razumemo da će rezultati izbora u SAD biti utvrđeni u skladu sa američkim zakonima i procedurama", rekao je Venbin.

Bajden bi trebalo da postane predsednik SAD 20. januara na osnovu onoga što se smatra nepremostivim vođstvom u tekućem prebrojavanju glasova od izbora 3. novembra.

Rezultati ostaju podložni sudskim osporavanjima i prebrojavanjima i neće biti zvanični dok ih ne potvrde pojedine države, što se mora dogoditi najkasnije do 8. decembra.

Kina se, zajedno sa Rusijom, prošle nedelje nije pridružila drugim vladama zemalja sveta u čestitanju Bajdenu nakon što je u subotu proglašeno da je na izborima obezbedio dovoljno glasova u Elektorskom koledžu za pobedu u trci za predsednika SAD.

Pod administracijom Bajdena, politički analitičari očekuju malo promena u američko-kineskim odnosima, koji su u poslednje vreme napeti zbog kritika predsednika Donalda Trampa na ponašanje Pekinga u oblasti trgovine i ljudskih prava i optužbi za špijuniranje i krađu tehnologije.

Facebook Forum

Povezani članci

XS
SM
MD
LG