Linkovi

Republikanci korak bliži većini u Senatu, ali odlučuje se u Džordžiji


FILE - The light in the cupola of the Capitol Dome signals that the Senate remains in session overnight, in Washington, Oct. 25, 2020.
FILE - The light in the cupola of the Capitol Dome signals that the Senate remains in session overnight, in Washington, Oct. 25, 2020.

Republikanski senator Den Saliven dobio je reizbor na Aljasci i time republikancima doneo pedeseto mesto u Senatu (od 100). Ipak, da li će većinu imati demokrate ili republikanci biće odlučeno u januaru u Džordžiji gde se vode trke za dva senatska mesta.

Saliven je na Aljasci pobedio demokratu Ala Grosa sa skoro 20 procenata razlike.

Republikanci sada imaju polovinu mesta u Senatu, a sve oči uprte su na drugi krug izbora u Džordžiji 5. januara.​

Senator Den Saliven
Senator Den Saliven

Za sada, senatorska mesta u Džordžiji drže republikanci Dejvid Perdu i Keli Lofler, koji su se u dve odvojene trke takmičili sa demokratama i oboje su ušli u drugi krug, budući da se u Džordžiji u trci za Senat traži da kandidat osvoji 50 odsto glasova, a ako se to ne desi, dvoje sa najviše glasova idu u drugi krug.

Perdu će se suočiti sa demokratom Džonom Osofom, istraživačkim novinarom koji je već izgubio od Perdua 2015.

Keli Lofler, koja je u Senatu od 2020, takmičiće se sa Rafaelom Warnokom, pastorom baptističke crkve u Atlanti.

Vornok je vodio, ali nije uspeo da dobije 50 odsto glasova, a ista je situacija i sa Perduom.

Kako sada stoje stvari u Senatu, demokrate imaju 48 mesta, odnosno osvojile su jedno i izgubila dva u odnosu na prethodni saziv.

Ako republikanci dobiju oba mesta u Džordžiji, imaće većinu u Senatu u naredne dve godine. Ali, ako oba mesta osvoje demokrate, onda će isto kao i republikanci imati 50 mesta u Senatu.

Što znači da bi demokrate odlučivale, jer bi u slučaju nerešenog glasanja svojim glasom odlučila potpredsednica SAD Kamala Haris. U tom slučaju bi bilo lakše sprovođenje agende novog izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Ali, ako republikanci nastave da kontrolišu Senat, a demokrate Predstavnički dom, izvesno je da će Bajdenova administracija imati duge pregovore o pitanjima kao što su porezi, imigracija, zdravstvena zaštita i druga.


XS
SM
MD
LG