Linkovi

Izabranom predsedniku i potpredsednici stižu čestitike lidera dok pripremaju preuzimanje dužnosti


Kamala Haris i Džozef Bajden tokom jednog od obraćanja reporterima u gradu Vilingtonu u američkoj državi Delaver (REUTERS/Jonathan Ernst)
Kamala Haris i Džozef Bajden tokom jednog od obraćanja reporterima u gradu Vilingtonu u američkoj državi Delaver (REUTERS/Jonathan Ernst)

Džozef Bajden, izabrani predsednik Sjedinjenih Država, dobija čestitke svetskih lidera dok istovremeno sprovodi pripreme za zvanično preuzimanje dužnosti 20. januara.

Bajdenu čestitke pristižu dok aktuelni predsednik Donald Tramp odbija da prizna projekcije po kojima je demokratski kandidat pobedio na predsedničkim izborima održanim 3. novembra.

Bajden je u četvrtak razgovarao sa papom Franjom i zahvalio mu se na "blagoslovu i čestitkama", saopštio je tranzcioni tim novoizabranog predsednika. Bajden je papi rekao da želi da sarađuju na pitanjima kao što su briga o siromašnima, klimatske promene i prijem imigranata i izbeglica, navodi se u saopštenju.

Tranzicioni tim Badejn-Haris saopštio je da je izabrani predsednik u sredu razgovarao sa australijskim i japanskim premijerima Skotom Morisonom i Jošihide Sugom, kao i južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

U saopštenju se navodi da su teme razgovora bili pandemija koronavirusa i oznaživanje demokratije.

Jošihihide Suga, japanski premijer, izjavio je da je sa izabranim američkim predsednikom imao, kako ga je označio, značajan razgovor o važnosti saradnje SAD-a i Japana posebno u domenu regionalne bezbednosti.

Rekao sam Bajdenu da je japansko-američki savez nezamenjiv za mir i napredak ne samo regiona već i međunarodnog društva i da je potrebno njegovo dalje jačanje”, ukazao je Suga.

Dodao je da se Bajden saglasio i preneo da ga raduje jačanju saveza dve države i saradnji čija je svrha ostvarenje mira i stabilnosti u tom području.

Japanski premijer je naveo da je uputio čestitke Bajdenu i Kamali Haris kao prvoj izabranoj američkoj potpredsednici. Nije bilo pomena o Trampovom odbijanju da prizna projekcije izbornih rezultata po kojima je pobediom Džozef Bajden.

Prethodnih dana Bajden je razgovarao sa državnicima Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke i Irske, objavili su Bajdenovi zvaničnici za tranziciju. Kako su ukazali – kontaktirala ih je i NATO saveznica Turska.

Inače, izabrani predsednik Sjedinjenih Država, odabrao je dugogodišnjeg pomoćnika Ronalda Klejna za šefa osoblja Bele kuće u predstojećoj administraciji, saopštio je u sredu tranzicijski tim Bajden-Haris.

Tramp, republikanski kandidat, ne priznaje projekcije izbornih rezultata po kojima je Bajden izabrani predsednik SAD-a. On i njegova kampanja podneli su brojne tužbe osporavajući izborne rezultate u državama koje su ključne za ishod američkih predsedničkih izbora. Aktuelni predsednik nastoji da poništi predviđeni izborni trijumf demokratskog kandidata i obezbedi drugi četvorogodišnji mandat u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG