Linkovi

Bajden nastavlja da radi na tranziciji vlasti


Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden, 10. novembra 2020. u Vilmingtonu, u Delaveru (Foto: AP /Carolyn Kaster)
Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden, 10. novembra 2020. u Vilmingtonu, u Delaveru (Foto: AP /Carolyn Kaster)

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden nastavio je da radi na svom prelasku na vlast nakon što je imenovao dugogodišnjeg pomoćnika Rona Klejna za šefa kabineta Bele kuće.

Klejn je ranije služio kao Bajdenov šef potpredsedničkog kabineta tokom administracije predsednika Baraka Obame i bio je zvaničnik koga je Obama zadužio za američki odgovor na izbijanje ebole 2014. godine.

"Njegovo duboko, raznoliko iskustvo i sposobnost za rad sa ljudima širom političkog spektra upravo je ono što mi treba od šefa osoblja Bele kuće dok se suočavamo sa ovim kriznim trenutkom i ponovo okupljamo našu zemlju", rekao je Bajden u izjavi u sredu uveče.

Klejn je postavljenje nazvao "čašću života".

Klejnovo imenovanje bilo je prvo mesto i najvažnije je za Bajdena, dok je imenovanje članova kabineta verovatno uslrediti u narednim nedeljama.

Novoizabrani predsednik sastao se ponovo u četvrtak sa savetnicima za tranziciju, među kojima su stručnjaci upoznati sa problemima s kojima će se on suočiti na početku mandata svoje administracije, dok planira da preuzme kontrolu nad američkom vladom nakon što bude inaugurisan 20. januara.

Bajdenov prelazak na vlast zakomplikovao je odbijanje predsednika Donalda Trampa da prizna poraz. Tramp nastavlja da podnosi tužbe sudu, sa oskudnim dokazima, da su prevara i neregularnosti tokom brojanja glasova sprečili da pobedi.

Televizijska mreža CNN izvestila je da Tramp neće priznati izbore pre nego što se prebrojavanje glasova završi u južnoj državi Džordžija, za šta se zvaničnici nadaju da će se dogoditi do 20. novembra. Bajden vodi u toj držvai sa 14.000 glasova.

Sve veći broj republikanskih poslanika priznaje je Bajdenovu pobedu, ali većina je ostala tiha ili je traži da Tramp nastavi sa svojom teškom pravnom borbom za drugi četvorogodišnji mandat.

Republikanski guverner Ohaja Majk Devajn i republikanski veteran politički savetnik Karl Rov rekli su u četvrtak da je Bajden pobedio na izborima.

Nezvanično, prebrojani glasovu u 50 država pokazuju da Bajden ima više od 270 glasova potrebnih za većinu u 538 članova Elektorskog koledža koji određuje pobednike američkih predsedničkih izbora.

Do sada je Tramp izgubio sve svoje pravne slučajeve koji bi uticali na ishod. Sudije tek moraju da razmotre brojne slučajeve, ali analitičari izbora u SAD kažu da ne očekuju preokret Bajdenove pobede.

Tramp je blokirao savezne agencije da sarađuju sa Bajdenovim savetnicima za tranziciju. Ali članovi tranzicionog tima razgovarali su sa zvaničnicima koji su nedavno napustili funkcije i drugim stručnjacima koji su upoznati ključnim pitanjima odbrane države, nacionalne bezbednosti bezbednošću, zdravstva i zaštite životne sredine i drugo, kako bi odredili kurs za prve nedelje buduće Bajdenove administracije.

Osim kratkog pojavljivanja u sredu na nacionalnom groblju Arlington povodom obeležavanja Dana veterana u SAD-u i dva izleta na golf prošlog vikenda, Tramp se drži izvan javnosti, međutim, često je komentarisao na Tvitteru da će ipak pobediti u svojoj borbi za reizbor.

Sekretar Bele kuće za štampu Kejli Mekenani rekla je u četvrtak za Foks njuz da predsednik "pušta da se odigra pravni spor, pušta da njegovi advokati preuzmu to vode, dok on naporno radi za američki narod na Kovidu i drugim pitanjima".

"Ali čućete još predsednika", rekla je Mekenani. "Čujete ga na Tviteru. Čućete ga u pravom trenutku".

Pored Džordžije, ishod još nije proglašen u zapadnoj državi Arizona, gde Bajden vodi sa skoro 12.000 glasova.

Ako Bajden pobedi u obe države, to bi mu donelo prednost od 306 naspram 232 glasova u Elektorskom koledžu, gde najmnogoljudnije države imaju najviše glasova.

Mogući konačni Bajdenov rezultat na Izbornom koledžu isti je kao i rezultat iz 2016. godine koim je Tramp izašao na prvo mesto, neočekivano pobedivši demokratkinju Hilari Klinton.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG