Linkovi

Ambasador Srbije na razgovoru u MVP Crne Gore zbog najave posjete spornoj spomen-ploči


Stotinak građana Budve protestovalo je zbog najave da će ambasador Srbije položiti venac na spomen ploču na ulazu u stari grad, 11. novembra 2020.
Stotinak građana Budve protestovalo je zbog najave da će ambasador Srbije položiti venac na spomen ploču na ulazu u stari grad, 11. novembra 2020.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da je pozvalo na razgovor ambasadora Srbije u Podgorici, Vladimira Božovića, povodom njegove najave da će položiti vijenac na spomen ploči na ulazu u Stari grad Budvu na kojoj piše da je srpska vojska oslobodila taj grad 1918, i “predočilo mu da taj čin predstavlja grubo falsifikovanje istorije i miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

“Nakon najave da će ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović položiti vijenac na Spomen ploču ispred Starog grada Budve, Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor šefa diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije. Božoviću je predočeno da je najavljeni čin neprihvatljiv, te da predstavlja grubo falsifikovanje istorije i miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore”, saopštilo je MVP Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je “u razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije, skrenuta pažnja na istorijske činjenice - Budva je već bila oslobođena prije nego što je srpska vojska ušla u ovaj grad i kao što je dobro poznato, Crna Gora je 1918. okupirana od iste te vojske, ostala bez države i dinastije”.

“Ambasador je obaviješten da Crna Gora ne može dozvoliti ovakve pokušaje prekrajanja sopstvene istorije, jer bi u protivnom uslijedile neminovne diplomatske posljedice", navodi se u saopštenju i dodaje da je Božović je prihvatio stav Ministarstva vanjskih poslova i odustao od najavljene ceremonije.

Spomen ploča na ulazu u Budvu izaziva kontroverzu zbog natpisa da je Budvu 8. novembra 1918. oslobodila armija Srbije.
Spomen ploča na ulazu u Budvu izaziva kontroverzu zbog natpisa da je Budvu 8. novembra 1918. oslobodila armija Srbije.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori saopštila je da je odložila polaganje vijenca na spomen ploču “srpskim oslobodiocima Budve”, navodeći da je “MVP Crne Gore sinoć pozvalo ambasadora Bozovića na razgovor i saopštilo stav da polaganje vijenca na spomen ploču u Budvi smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom”.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori navodi da Republika Srbija i to predstavništvo tvrdnje i navode MVP-a odbacuju kao “zlonamjerne i netačne”, ističući da su tvrdnje MVP Crne Gore ”naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu".

"Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obilježi 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu. Na njoj piše: „Pokoljenja djela sude P.P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“, navode iz Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Ambasada Srbije saopštila je da spomen ploča u Budvi “simbolizuje pobjedu, oslobođenje kao univerzalnu vrijednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu”, navodeći da je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavijestila Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore.

“Ministarstvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom”, rekli su u Ambasadi.

U saopštenju se navodi da “Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu"

"Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca”, navodi Ambasada Srbije.

U Ambasadi su istovremeno izrazili “nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu".

Nekoliko desetina gradjana sa crnogorskim zastavama protestovalo je jutros kod ulaza u Stari grad Budvu, najavljujući da će spriječiti da ambasador Božović položi vijenac na spomen obilježju na ulazu u Stari grad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG