Linkovi

Džordžija će ponovo ručno brojati glasačke listiće


Članica Izborne komisije u američkoj državi Džordžija (Tami Chappell / AFP)
Članica Izborne komisije u američkoj državi Džordžija (Tami Chappell / AFP)

U američkoj državi Džordžija ponovo će se brojati svi papirni glasački listići sa predsedničkih izbora koji su održani u utorak 3. novembra.

U matematičkom smislu, porebno je da listiće u potpunosti ručno prebrojimo, jer je razlika među kandidatima veoma mala. Želimo da počnemo pre kraja nedelje”, izjavio je Bred Rafensperger zvaničnik američke države Džordžija.

U toj američkoj državi za sada nije proglašen projektovani pobednik.

Prema podacima agencije AP, koju američki mediji smatraju reprezentativnim izvorom u vezi sa projekcijama izbornih rezultata, Bajden vodi u odnosu na Trampa za 0,03 odsto. Ti podaci objavljeni su na osnovu 99 procenata prebrojanih listića.

U međuvremenu, Donald Tramp republikanski kandidat i aktuelni američki predsednik, odneo je pobedu na izborima u američkoj državi Aljaska. Prema projekcijama Glasa Amerike Tramp je osvojio tri elektorska glasa i čime ih ukupno ima 217.

Tramp, ne priznaje projekciju o pobedi izabranog predsednika Džozefa Bajdena, koju su kablovska TV mreža Si En En (CNN) i novinska agencija Asošijeted pres, a potom i svi ostali veći američki mediji, objavili u subotu tokom kasnog prepodneva.

On je u utorak na društenoj mreži Tviter objavio da će u državi Džordžija ostvariti, kako se izrazio, veliku predsedničku pobedu.

Kampanja Donalda Trampa najavila je pokretanje sudskih postupaka u državama u kojima je, prema njihovim tvdnjama, bilo nezakonitih radnji tokom prebrojavanja glasova – uprkos tome što za te tvrdnje još nisu ponuđeni validni dokazi.

Takođe, sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, ovlastio je federalne tužioce širom Sjedinjenih Država da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja, ukoliko one postoje, pre nego što bi ishod američkih predsedničkih izbora bio potvrđen.

U dopisu u koji je uvid imala agencija Asošijeted pres (AP) Bar je ukazao da se istrage mogu voditi ukoliko postoje jasni i verodostojni navodi o nepravilnostima koji bi, ako su istiniti, potencijalno mogli uticati na ishod izbora u pojedinoj državi.

Ključni republikanski lideri u Vašingtonu priklonili su se Trampu u pravnoj borbi kako bi pokazali da je prevara u vezi sa brojanjem glasova dovoljno raširena da bi se poništila projektovana pobeda demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

XS
SM
MD
LG