Linkovi

UN: U Mjanmaru u sredu ubijeno 38 osoba


Prodemokratski demonstranti i novinari beže, dok policija napreduje ka njima, tokom protesta protiv vojnog puča u Jangonu, Mjanma.
Prodemokratski demonstranti i novinari beže, dok policija napreduje ka njima, tokom protesta protiv vojnog puča u Jangonu, Mjanma.

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar Kristin Šraner Burgener rekla je da je 38 ljudi ubijeno u toj zemlji u sredu. Među žrtavama je, prema izveštajima, četvoro dece.

"Danas je bio najkrvaviji dan od puča 1. februara. Samo danas je preminulo 38 osoba, od početka puča više od 50, dok su mnogi povređeni", rekla je specijalna izaslanica u Njujorku.

Bezbednosne snage u Mjanmaru otvorile su vatru na učesnike protesta protiv vojne uprave, uprkos pozivima međunarodne zajednice na uzdržanost, prenosi Rojters.

Bezbednosne snage su pucale u demonstrante, bez upozorenja, u nekoliko gradova, naveli su očevici, dok vojna hunta pokušava da uguši proteste u zemlji.

"Ovo je užasno. Masakr. Trenutna situacija se ne može opisati", rekao je za Rojters aktivista Tinzar Šunlei.

Ko Bo Kji, sekretar Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima, prethodno je tvitovao da je "do sada, takozvana vojska ubila najmanje 18 osoba". Broj žrtava je međutim porastao tokom dana.

Stotine su uhapšene, prenose lokalni mediji. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su SAD "užasnute" nasiljem u Mjanmaru.

Video snimci sa razlličitih lokacija pokazuju kako bezbednosne snage gađaju učesnike protesta, jure ih i čak prebijaju ekipu hitne pomoći, prenosi agencija Asošijeted pres. Građani svakodnevno protestuju na ulicama gradova širom zemlje nakon što je vojska izvela puč 1. februara, preuzela vlast i privela izabrane lidere, među kojima je i Aung San Su Ći.

U protestima učestvuje veliki broj građana uprkos tome što su bezbednosne snage više puta ispalile suzavac i gumene metke, pucale u okupljene i uhapsile stotine ljudi.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, bezbednosne snage su ubile najmanje 18 demonstranata u nedelju.

Hapšenje novinara

Šest novinara uhapšeno je u Mjanmaru zbog izveštavanja sa demonstracija protiv vojnog puča.

Advokat Tejna Zava iz Asošijeted presa kaže da su Tejn i još pet novinara optuženi prema zakonu koji zabranjuje bilo kome izazivanje straha, svesno širenje lažnih vesti ili agitiranje direktno ili indirektno protiv državnog službenika.

Šestorici novinara preti čak tri godine zatvora ako budu osuđeni. Hunta je koliko prošlog meseca izmenila zakon kako bi povećala maksimalnu zatvorsku kaznu sa tri godine.

Asošijeted pres izveštava da je Tejn Zav zadržan u subotu u Jangonu dok je izveštavao o demonstracijama u najvećem gradu Mjanmara. Navodno se nalazi u gradskom zloglasnom zatvoru Insein, u kojem su bili smešteni brojni politički zatvorenici tokom prethodne autokratske vojne vladavine.

Četvoro od preostalih pet novinara rade za "Mjanmar sada", Mjanmarsku foto agenciju, "Sedam dana vesti" i internet vesti Zi Kvet, dok je peti slobodni novinar.

Jan Filips, potpredsednik AP-a za međunarodne vesti, zatražio je hitno puštanje Tejna Zava.

"Nezavisnim novinarima mora biti omogućeno da slobodno i bezbedno izveštavaju o vestima bez straha od odmazde", rekao je Filips.

XS
SM
MD
LG