Linkovi

Palmer: Beograd i Priština treba da se vrate za pregovarački sto


Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 10. juna 2019.
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 10. juna 2019.

BEOGRAD - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, koji boravi u poseti Beogradu, ocenio je da treba ukinuti takse, vratiti se za pregovarački sto i postići sporazum sa Kosovom, koji otvara evropsku perspektivu za ceo region, dok je ​predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Palmera zamolio da razume potrebu Srbije za kompromisnim rešenjem za Kosovo.

Posle susreta sa predsednikom Srbije, Palmer je na konferenciji za medije rekao da je sa Vučićem razgovarao o tome gde se trenutno nalazi dijalog Beograda i Prištine, i istakao da SAD smatraju da je taj proces veoma važan kako za Srbe, tako i za Kosovo.

"Amerika će nastaviti da podržava dijalog o normalizaciji odnosa koji se vodi pod okriljem EU", rekao je Palmer i dodao da je to veoma važno za budućnost regiona:

"Mislimo da je važno da sporazum može da otvori evropski put za obe strane, i za Srbiju, i za Kosovo. Vidimo takse kao prepreku ka tome i voleli bismo da vidimo da takse budu ukinute, kako bi se omogućilo vraćanje za pregovarački sto i postizanje sporazuma, koji će podržati i izgraditi evropsku budućnost za sve ljude Srbije, Kosova, i Zapadnog Balkana".

U obraćanju novinarima, Vučić je rekao je da sa američkim zvaničnikom otvoreno razgovarao o zastoju u dijalogu sa Prištinom. On je istakao da su pozicije Srbije i SAD o Kosovu različite, ali da se sa Palmerom saglasio da samo razgovorom, pregovorima, čuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa i albanskog i srpskog naroda može doći do rešenja.

"Ako Srbija misli da treba da ide u budućnost, a da sa Amerikom ima loše odnose - nađite drugog predsednika i drugu vladu", rekao je predsednik Srbije na konfenreciji za medije sa Palmerom.

Govoreći o predstojećem sastanku u Parizu, Vučić je rekao da je Srbija spremna, željna razgovora, dijaloga i kompromisa, ali i da postoje stvari koje iskjučuju svaku mogućnost normalnog odnosa:

"Ja nisam siguran hoće li biti tog sastanka u Parizu, ili ne. Mi smo za sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi da još jednom čuje kako neko neće da ukida takse. Prosto nisam siguran, ali ono što je najvažnije je da svi uradimo sve, zajedno sa našim nemačkim i francuskim partnerima da se sačuvaju mir i stabilnost. I stvari su uvek mnogo važnije od jednog, dva ili pet sastanaka, suština uvek ispred forme. Ne mislim da se na jednom ili dva sastanka dešavaju samo istorijske stvari", rekao je Vučić.

Palmer je odgovarajući na isto pitanje rekao da "ne može da kaže kakav će biti ishod razgovora u Parizu".

"Međutim, naša zajednička borba je da se postigne sporazum koji bi doprineo normalizaciji odnosa. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan i da će obe strane krenuti ka sporazumu", istako je Palmer, odgovarajući na isto pitanje.

Vučić i Palmer su razgovarali i o bilateralnim i ekonomskim odnosima Srbije i SAD, a američki zvaničnik je najavio i da će se sastati sa američkim firmama koje investiraju u Srbiju.

"Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, kao i o tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi Prištine", rekao je Palmer.

Brnabić i Palmer protiv taksi

Premijerka Ana Brnabić je u razgovoru sa Metjuom Palmerom ponovila stav da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i uzdrži se od jednostranih mera koje štete nastavku razgovora i normalizaciji odnosa.

Ona je istakla da ponašanje Prištine nanosi veliku štetu regionu, a da su žrtve takve politike i građani koji žive na Kosovu i Metohiji, dok je Palmer rekao da SAD smatraju da Priština mora da povuče odluku o taksama, navodi se u saopštenju Vlade.

Implementacija Briselskog sporazuma i nastavak razgovora jedini je način da se pronađe konstruktivno rešenje, istakao je Palmer i dodao da je prevashodni interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana.

Okolnosti Palmerove posete

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), posetio je Srbiju u momentu prekida dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, pošto je Kosovo uvelo carine od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kao razlog za to kosovske vlasti navode kampanju koju Srbija vodi protiv prijema Kosova u Međunarodnu policijsku organizaciju (Interpol), Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) – ali i sveukupnu inicijativu za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti koju vode srpske vlasti.

Metju Palmer je, u nedavnom ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, izjavio da SAD žele da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primeni i da se "proda" javnosti obe zemlje.

“Sjedinjene Države ne povlače "crvene linije" u procesu pregovora što međutim ne znači da su sve opcije otvorene”, rekao je Palmer za Glas Amerike.

Palmer: Potrebno je da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Dijalog Srbije i Kosova, koji je u zastoju više od pola godine, treba da rezultira sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa dve strane – što je i dominantan faktor za njihov napredak u procesu evrointegracija. Osim međusobnog priznanja, kao potvrde faktičkog stanja na terenu duže od godinu dana u međunarodnoj javnosti, kao mogućnost figurira i vid dogovora koji bi podrazumevao eventualnu podelu Kosova, korekciju granica ili pak razmenu teritorija – nedovoljno jasne koncepte o kojima samo u naznakama govore pregovaračke strane ili pak međunarodni faktori.

Nešto detaljnije, međutim, je o tome za Glas Amerike govorio Džon Erat, zamenik direktora zaduženog za Evropu i Rusiju američkog Saveta za nacionalnu bezbednost. “Priča o podeli Kosova bila je i ostala glupost”, rekao je Erat u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike.

“Ne može biti podele Kosova - to je bilo aktuelno još 2007. tokom Ahtisarijevog procesa (specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova prim.nov.) kada su neki takozvani stručnjaci predlagali podelu. Tada je to bila glupost - kao i sada. Ovo sada je samo ponavljanje”, rekao je Erat. Američki zvaničnik je ukazao i da, kako se izrazio, ne može biti promene granica bez saglasnosti ljudi kojih se to tiče.

"Ne vidim to kao realan scenario. Na vladama u Beogradu i Prištini je da odluče šta žele da rade sa svojom granicom", rekao je Erat u intervjuu Glasu Amerike.

Erat: Srbiji su carine uvedene sa razlogom
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

Dvojica glavnih pregovarača Srbije i Kosova u briselskom dijalogu predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači – nude svoja rešenja spora dve strane. Dok Vučić, govori o razgraničenju, ne objašnjavajući precizno gde bi granica o kojoj govori trebalo da bude, Tači se pak zalagao za pripajanje Kosovu opština sa juga Srbije (Medveđa, Preševo, Bjanovac) za koje tvrdi da naseljava većinsko albansko stanovništvo.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra izveštaj o Kosovu

Poseta američkog zvaničnika Palmera Beogradu događa se u danu kada Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmatra redovni šestomesečni izveštaj UN o Kosovu.

U tom dokumentu, kako je objavila Radio televizija Srbije (RTS) generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš iskazao je zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. Gutereš je zatražio i da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga.

Srbiju će pred Savetom bezbednosti predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je pre nekoliko dana pažnju na sebe skrenuo učešćem u akciji, pokrenutoj na društvenim mrežama, kada je na novčanici od sto američkih dolara napisao “Kosovo je Srbija”. Američka ambasada u Beogradu, kako je objavio Radio Slobodna Evropa, reagovala je stavom da bi Dačić trebalo da razmisli o svojim postupcima.

„Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: "Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima”, navodi se u odgovoru ambasade na upit RSE.

Inače, u pokušaju svojevrsnog oživljanja dijaloga Srbije i Kosova, Angela Merkel i Emanuel Makron, nemačka kancelarka i francuski predsednik, organizovali su sastanke sa zvaničnicima Zapadnog Balkana, među kojima i, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem. Aprilski, berlinski susret, okončan je bez formalnih zaključaka – osim onog već poznatog da je dijalog jedina opcija. Sledeći susret na istom nivou je zakazan prvog dana jula u Parizu.

XS
SM
MD
LG