Linkovi

Palmer: Krajnje vreme za sporazum Beograda i Prištine


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer poručio je da je krajnje vreme da Beograd i Priština postignu sporazum, ali je istovremeno naglasio da Vašington ne propisuje kako to rešenje treba da izgleda.

"Iako SAD nisu deo pregovora, snažno podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, trajan i ne stvara nestabilnost ni u jednoj zemlji, ni regionu. Mi ćemo ozbiljno razmotriti svaki sporazum koji ispunjava ove uslove", rekao je Palmer u intervjuu magazinu "Kord".

On je podsetio na poruku američkog predsednika Donalda Trampa da pregovarači treba da iskoriste "istorijsku šansu" za postizanje sporazuma, ali i da SAD ne propisuju i neće propisivati kako treba da izgleda rešenje, kao i da proces i sam sporazum treba da potekne od dve strane.

"Samo tako on može da bude trajno primenljiv na Kosovu i u Srbiji", rekao je Palmer i dodao da nijedna strana neće moći da krene napred bez sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

SAD su, kako je dodao, spremne da pomognu na svaki mogući način, ali od lidera obe strane zavisi da pronađu put nazad za pregovarački sto i iskoriste ono što je predsednik Tramp nazvao "istorijskom šansom".

On je naveo da Beograd i Priština treba da donose odluke u skladu sa svojim interesima, a da SAD veruju da će ti interesi najbolje biti ostvareni kroz bilateralni sporazum koji bi doveo do sveobuhvatne normalizacije odnosa koncentrisane na međusobnom priznanju.

"Mi ne zauzimamo strane niti nudimo gotova rešenja. EU je posrednik u dijalogu i mi smo spremni da pomognemo u tom procesu", rekao je Palmer.

Povodom taksi Prištine na srpsku robu, Palmer je ocenio da su one kontraproduktivne dodavši da "nijedna strana ne treba da traga za taktičkim uspehom na štetu strateškog cilja".

On je pozvao obe strane da izbegavaju poteze koji otežavaju kompromis.

XS
SM
MD
LG