Linkovi

SB UN o Kosovu: Aktuelna situacija ugrožava nastavak dijaloga


Sednica Saveta bezbednosti o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu. Sednica je počela u 3 sata popodne po lokalnom vremenu, posle nezvesnosti da li će uopšte biti održana jer je Velika Britanija tražila da se ta tema skine sa dnevnog reda.

Specijalni izaslanik Generalnog sekretara Zahir Tanin rekao je da je protekli period na Kosovu obeležila retorika koja ne doprinosi obnavljanju dijaloga i da obe strane moraju da rade na smirivanju atmosfere.

Takođe je konstatovao da u Prištini ne postoji jedinstven stav o pregorovima sa Beogradom, kao i da insistiranje Kosova na carinama na srpsku robu nije dobar put ka dijalogu.

Obe strane moraju da urade više kako bi se pripremile za dogovor“, rekao je Tanin.

"Srbija se uzdržala od odgovora na kosovske tarife"

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je na početku zahvalio Savetu bezbednosti što će i dalje raspravljati o Kosovu i Ekvatorijalnoj Gvineji koja je tu temu stavila na dnevni red.

„Mi ne tražimo sednice da bi se sa nekim sukobljavali, već da bismo doprineli stabilizaciji situacije i miru u regionu“, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da se razgovori Beograda i Prištine vode već 6,7 godina i da je za to vreme bilo manjih ili većih pomaka, a da sada uopšte nema dijaloga. Istakao je da neke tačke Briselskog sporazuma, poput formiranja Zajednice srpskih opština, i dalje nisu ispunjene.

Ministar je na konstatacije da se „obe strane suzdrže od jednostranih poteza“ odgovorio da se Srbija uzdržava od takvih poteza i da nije uvela recipročne mere na carine na robu iz Srbije i BiH ili na odluku o Trepči.

Dačić je apelovao da se misija UN ne smanjuje dalje, reakvši da je ona za 90 odsto smanjena u odnosu na 1999. godinu, što je ocenio kao „prerano i previše“.

Osudio je izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da prekine komunikaciju sa misijom UNMIK-a zbog toga što ne prenosi istinu Generalnom sekretaru UN.

"Beograd pravi dramu gde god može jer neće da prizna nezavisno Kosovo"

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je da ne razume zašto se u Savetu bezbednosti i dalje razgovara o Kosovu.

Ona je ocenila da su „sednice pretvorene u pozorište u kojem Srbija svetu priča bajke u koje ni sama ne veruje“ i da se sednice zloupotrebljavaju za unutrašnju upotrebu.

Čitaku smatra da UNMIK nema ulogu na Kosovu, niti mandat koji treba da sprovede.

Ocenjuje i da Srbija „šaradom koju sprovodi u UN“ pokazuje da nije iskrena u nameri da nastavi dijalog i da „pravi dramu“ kako ne bi prihvatila realnost.

Ambasadorka Kosova je poručila da je odluka Prištine da uvede carine na srpsku robu donesena kao odgovor na srpsku blokadu robe sa Kosova.

„Tarife nisu problem, već su izgovor Srbije da ne sedne sa nama za sto u Briselu. Srbija će iskoristiti svaki izgovor koji nađe da odloži neizbežno – priznanje Kosova kao nezavisne države. Dijalog ne treba da bude obustavljen zbog izgovora“, rekla je Čitaku i upitala zašto Srbija ne primenjuje tačke iz sporazuma o energetici i priznanju diploma.

Vljora Čitaku je rekla da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića krije u Srbiji i da Beograd odbija da ga izruči Prištini koja vodi istragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG