Linkovi

Tači: Dijalog besmislen bez garancije o priznanju


Predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru sa šefom Albanskog servisa Glasa Amerike Arbenom Džidžom
Predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru sa šefom Albanskog servisa Glasa Amerike Arbenom Džidžom

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u intervjuu za Albanski servis Glasa Amerike da nema smisla voditi dijalog sa Srbijom ukoliko nema garancija da će Srbija priznati Kosovo i ako se ne otvori mogućnost za članstvo Kosova u Ujedinjneim nacijama.

"Sada ćemo raditi na kreativnom rešenju, tako da budu ispunjeni interesi obe strane - i Kosova i Srbije, ali i strateški interesi i investicije Sjedinjenih Država, NATO-a i Evropske unije. I naravno, nema priznanja između dveju zemalja bez jasne definicije međudržavnih granica između Kosova i Srbije. Ranije sam naglasio i danas ponavljam da mislim da bi bilo logično uključiti Preševo, Medveđu i Bujanovac u teritoriju Republike Kosovo, bez povrede resursa Kosova: Gazivode, severa Mitrovice, Trepče i drugih područja", poručio je Tači.

Glas Amerike: Ima li Kosovo drugih crvenih linija, koje se ne smeju prelaziti? Na primer, da li su opštine na severu, opštine sa srpskom većinom, deo pregovora?

Hašim Tači: "Crvena linija za Kosovo je pre svega da nema dijaloga ako nema garancija za priznanje od strane Srbije na kraju i otvaranja mogućnosti za članstvo Kosova u UN. Bez te dve stvari, nema smisla voditi nikakav dijalog".

Glas Amerike: A ako sporazum podrazumeva priznanje Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, u zamenu za pregovore za severnu granicu Kosova, za područja sa srpskom većinom? Da li je to deo pregovora?

Hašim Tači: "Ne mogu da odgovorim na nešto što nije traženo, niti na ono što Srbija zapravo može da predstavi, ali mogu da potvrdim da niko nije stavio karte na sto. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da će sporazum biti postignut između dveju suverenih zemalja, uz uzajamno priznavanje", zaključio je Tači.

XS
SM
MD
LG