Linkovi

Vučić u parlamentu: Debata o Kosovu ili mamac za opoziciju


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom od prošlih obraćanja parlementu, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom od prošlih obraćanja parlementu, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

U Narodnoj skupštini Srbije zakazana je debata o Kosovu na osnovu izveštaja koji je podnela Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a prvi će govoriti i predstaviti izveštaj o situaciji na Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Izvešaj je dostupan javnosti, a političari opozicije su najavili da neće prisustvovati ovaj sednici. Neki kritikuju ovakav potez, jer je kosovosko pitanje jedno od najvažnijih u Srbiji, ali pojedini ovakav potez Vučićev vide samo kao pokušaj da opoziciju vrati u parlament i da održi privid da se nešto zaista radi na problemima u zemlji.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenjuje da je ovo samo još jedan u nizu poteza koji Vučić pažljivo vuče poslednjih godina na vlasti.

Kosovo je nezavisno de facto, a postalo je i de jure nezavisno posle Briselskog sporazuma na celoj svojoj teritoriji, jer je prihvaćen pravni sistem Skupštine Kosova na čitavoj teritoriji. Otvaranje priče u parlamentu o Kosovu je briljantan potez, pritom Vučić praktično poslednjih sedam godina nije nikada otvorio temu rasprave o Kosovu u u srpskom parlamentu, a dao je u međuvremenu nadležnosti albanskom parlamentu nezavisnog Kosova i na Severu Kosova. To vam ukazuje na apsurd sa kojim se suočavamo,“ kaže Tadić za Glas Amerike.

Tadić upozorava da se ne radi o potrebi da se u parlamentu prodiskutuje o najvažnijoj, kosovskoj temi, već da je reč o pokušaju da se opozicija vrati u parlament, s obzirom na to da je Vučić izgubio deo kredibiliteta u međunarodnoj javnosti, upravo zbog toga što je poništio parlamentarizam u Srbiji. "Ovo je manipulacija i zloupotreba čitavog problema Kosova da bi se stvorio privid obnovljenog parlamentarizma", navodi bivši predsednik.

Ali šta bi moglo da bude novo i da li se dokumetom koji je predstavljen javnosti dobilo nešto novo što bi moglo da pomeri rešavanje spora između Beograda i Prištine sa mrtve tačke? Urednik agencije Beta Dragan Janjić mišljenja je da u tom izveštaju nema ničega novog i da je to praktično „izveštaj od radu kancelarije za KiM“.

Nema novih predloga, nije se ni očekivalo da bude novih predloga, da bude bilo kakvog predloženog rešenja, bilo kakvih naznaka u kom pravu treba ići. Dobro je što se ovo pitanje otvara u parlementu, ali nije dobro što je što se stiče utisak da je to pre svega iz unutrašnje političkih razloga. Deluje kao neki mamac za opoziciju da se vrati u parlament", ističe Janjić i dodaje da je atmosfera u parlamentu jako loša i da ima razumevanja za to što opozicione stranke bojkotuju ovu instituciju.

Sistematski se ubija sposobnost za bilo kakvu raspravu, za javni dijalog. To su sve kampanje. Vlast vodi jednu kampanju, opozicija vodi drugu kampanju. Ništa na žalost tu neće biti novo i nećemo imati nikakav pomak. Dijalog ne može da se prostituiše tako što ćete napraviti jednu sednicu parlamenta,“ navodi Janjić.

Janjić kaže i da bi bilo pogrešno očekivati od opozicije da izađe sa nekim predlogom o rešenju Kosova, jer nema predloga iz vladajuće stranke na tu temu. Lider SDS-a se slaže sa Janjićem i stavom da je sednica o Kosovu potez za unutrašnju upotrebu.

Sednica o Kosovu služi Vučiću da bi objasnio jednom delu javnosti, koja se nekako koleba posle serije protesta, da ipak otvara vrata za dijalog. U stvari Vučić kao i u svim drugim okolnostima laže. Svi kupuju vreme, a to na neki način odgovara i evropskim političarima koji se plaše ideje proširenja. Vučiću isto tako ne odgovara mi brže ulazimo u EU, jer bi to značilo obavezu borbe protiv organizovanog kriminala i pljačkanja koje državni sistem pod njegovom vlašću izvodi,“ kaže Tadić.

Što se tiče dva velika "ne" koje je Vučić dobio od strane nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina po pitanju Kosova, Tadić kaže da mi u tako nešto nemamo uvid i ne možemo da znamo, jer politika koju Vučić vodi je prikrivena kako na unutrašnjem, tako i na spoljnjem planu.

Na međunarodnom planu postoji ta neka ćutnja, koja se sada prvi put razbija zato što su većinom zapadni političari očekivali da bi Vučić, za razliku od mene, mogao da im ispostavi rezultat koji oni žele,“ kaže Tadić.

Direktor vladine Kancelarije za KiM, koja je podnela izveštaj, Marko Ðurić smatra da opozicija od diskusije u Skupštini "beži" sa velikim razlogom i dodaje da su napadali predsednika Vučića da u parlamentu nema diskusije o KiM, a sada kada je zakazana sednica oni neće da dođu, što, po njegovom mišljenju, pre svega pokazuje da ne poštuju Srbiju.

"Sutra ćete moći da čujete celu istinu o KiM od predsednika Vučića, kakva je situacija i kako smo došli do nje", kazao je Ðurić, mada je pod velikim znakom pitanja šta sutra može da se čuje u parlamentu, s obzirom na najavu samog Vučića da pred poslanicima ne želi da priča o potezima koje će Srbija da povuče, kako ne bi otkrivao taktiku Prištini.

Da li će u ponedeljak u parlamentu predsednik Srbije održati istorijski čas i predavanje o kosovskom problemu, ili će javnost imati priliku da od Aleksandra Vučića zaista čuje nešto novo? Kladioničari nisu zainteresovani za ove teme, ali bilo bi zaista zanimljivo videti njihove kvote na ova dva moguća ishoda sutrašnje sednice u Skupštini Srbije.

XS
SM
MD
LG