Linkovi

Tači: Ispoštujmo zahtev SAD, ukinimo takse


Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas Vladu Kosova i koalicione partnere da poštuju zahtev SAD o suspenziji takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. On je kazao da je proteklih dana tokom boravka u Vašingtonu dobio jasne poruke da bez suspendovanja takse nije moguće nastaviti dijalog sa Srbijom.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare po povratku iz Vašingtona gde je prisustvovao tradicionalnom Molitvenom doručku, da Kosovo treba da bude odgovorno i da čuva partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer ti kako je kazao dobri odnosi garantuju konsolidaciju Kosova kao nezavisne države. Zato, kako je kazao, Kosovo treba da posluša savete koji dolaze iz Vašingtona i Brisela i suspenduje odluku o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Pozivam sve ljude dobre volje, odgovorne, koji imaju strateški pogled na državu Kosovo da poklone posebnu pažnju negovanju partnerstva sa SAD i EU. Uvek kad smo bili zajedno, Priština, Brisel i Vašington, bilo je dobro za Kosovo i za mir i stabilnost u regionu. Zato mislim da ovaj savet od naših partnera neće koštati ništa Kosovo, ali odbijanje ovog saveta može imati posledice u budućnosti koje građani Kosova ne zaslužuju”, rekao je Tači.

Tači je kazao da je sada na potezu Vlada koja treba da suspenduje odluku o taksama na uvoz robe, kako bi dijalog sa Srbijom mogao da se nastavi.

“Ova odluka je na Vladi, koalicionim partnerima, političkim partijama, svima. Na prvi pogled izgleda da je Srbija oštećena za desetine miliona eura, ali naglašavam da ne postoji cena koju možemo platiti ukoliko dođe do slabljenja odnosa Kosova i SAD-a. Iznad svake cene je čuvanje ovih odnosa”, kazao je Tači.

Ambasadori SAD u Srbiji i na Kosovu Kajl Skot i Filip Kosnet apelovali su da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije i BiH, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu obostrane provokacije i da se Beograd i Priština „snažno opredele za mir“ i vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija.

„Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini“, poručili su ambasadori u autorskom tekstu za beogradsku Politiku i prištinski Zeri.

XS
SM
MD
LG