Linkovi

Merkel i Vučić razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova


Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su telefonom o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Srbije, kako je navedeno u saopštenju, je u razgovoru istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije čija je svrha, kako je ukazano, postizanje kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja što bi obezbedilo stabilnost u regionu.

Vučić je, saopštava Predsedništvo Srbije, zahvalio kancelarki Merkel i predsedniku (Francuske Emanuelu) Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

Međutim, kako se navodi, ponovio je da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Kancelarki Merkel Vučić je, kako je navedeno, poručio da će Srbija ostati privržena politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu i zahvalio što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinela stabilnosti regiona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG