Linkovi

Tači: Konačan sporazum nemoguć bez SAD


Predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini (arhiva)
Predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini (arhiva)

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u sredu da su Srbija i srpski članovi upravljačkog tima za izradu statuta odgovorni što Kosovo nije formiralo Zajednicu srpskih opština. Tači je na konferenciji za novinare u Prištini kazao da se do konačnog sporazuma između Kosova i Srbije ne može doći bez odlučujuće uloge Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da na samitu u Berlinu pre dva dana nije otvorena nijedna nova ideja, kao i da ni jedna od postojećih nije završena.

“Neki su mislili da sve može da se desi i da se tako završi. Ali nije u stvari tako. Ja nisam video takav poziv za priznavanje Kosova ni od Merkelove ni od Makrona, upućeno predsedniku Srbije Vučiću, ali nisam video ni spremnost u isto vreme da pet drugih zemalja EU priznaju Kosovo. Nisam slučajno rekao da nije otvorena nijedna nova ideja”,rekao je Tači.

Tači je za blokadu dijaloga Beograda i Prištine optužio Srbiju, rekavši da dijalog može da bude nastavljen bez uslovljavanja.

„Ne sme da se desi i da se dozvoli uslovljavanje dijaloga ni u kakvoj okolnosti jer dijalog ne može da se uslovljava ni sa jedne strane. Kao rezultat Srbije, odnosi Kosova sa Bosnom su sada na najnižem nivou“.

Tači je poručio da će uloga Sjedinjenih Američkih Država biti odlučujuća kada je u pitanju finalni sporazum između Kosova i Srbioje.

Vi svi znate da je konačni sporazum između Kosova i Srbije nemoguć bez odlučujuće uloge Sjedinjenih Američkih Država. Vi znate da je Evropska unija imala slabosti i efektivno nejedinstvo i za pitanje Zapadnog Balkana“.

Predsednik Kosova osvrnuo se i na Zajednicu srpskih opština, koja još uvek nije formirana, iako se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine odnosi na formiranje te zajednice.

Srbija je onemogućila Kosovu da praktično sprovede sporazum o osnivanju asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013 godine i odlukom Ustavnog suda Kosova. Upravni tim za sastavljanje nacrta Statuta Zajednice, koji se sastoji od predstavnika srpske zajednice koja živi na Kosovu, u skladu sa uputstvima i preporukama Srbije, namerno nije uspeo da završi svoj posao, u skladu sa sporazumom. Naravno da Srbija nastavlja da optužuje Kosovo za nesprovođenje ovog sporazuma. Naglašavam, neće biti nikakve asocijacije za koju Srbija misli da će imati neki izvršni element“, rekao je Hašim Tači.

Tači je rekao i da su predstavnici Kosova u Berlinu imali jasne stavove o taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ističići da je to neophodna i legitimna odluka i da kao takva treba da ostane važeća.

XS
SM
MD
LG