Linkovi

Bez odluka u Berlinu, novi skup za dva meseca u Parizu


Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron dočekuju predsednika i premijerku Srbije Aleksandra Vučića i Anu Brnabić u Berlinu (Foto: Reuters/Annegret Hilse)
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron dočekuju predsednika i premijerku Srbije Aleksandra Vučića i Anu Brnabić u Berlinu (Foto: Reuters/Annegret Hilse)

Neformalni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, čiji su domaćini bili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, a Evropsku uniju predstavljala visoka predstavnica Federika Mogerini, završen je kako je to i najavila Merkel - bez donošenja odluka i konkretnih zaključaka, dok su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači najavili novi sastanak - 1. ili 2. jula u Parizu, s ciljem da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Nastavljamo razgovore u užem formatu uz posredovanje Evropske unije, Nemačke i Francuske, kako bi došli do rešenja za nastavak dijaloga", rekao je Vučić novinarima, i dodao da su svi igrali otvorenim kartama i bez rukavica.

"Čuli smo salvu optužbi iz regiona na naš račun", kazao je Vučić, konstatujući da predsednici Vlade Slovenije i Hrvatske Marijan Šarec i Andrej Plenković "bili korektni" i da "ne može ništa da zameri" predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Bez odluka u Berlinu, novi sastanak u Parizu početkom jula
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Kako prenosi agencija Fonet, Vučić je naglasio da je bio iznenađen oštrinom s kojom su govorili Albanci sa Kosova i prvim obraćanjem predsednika Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića.

"Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev je pokušao da pronađe opravdanje za uvođenje kosovskih taksi na robu iz Srbije, jer je Beograd kriv što Kosovo nije ušlo u Interpol", rekao je Vučić, navodeći da su predstavnici Prištine tvrdili da Srbija mora da prizna Kosovo, da ne može biti autonomije za kosovske Srbe, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

"Ni ubuduće neće biti lakše nego danas", ocenio je Vučić, uz tvrdnju da je jedini zahtev Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom povlačenje taksi na robu iz Srbije.

Vučić se zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog organizacije skupa u Berlinu.

"Bili su vrlo razumni i ozbiljni i pokušali su da nađu rešenje za nastavak dijaloga i stabilnije prilike na Balkanu", rekao je Vučić, i konstatovao da se čuvanjem mira na Balkanu čuva mir u Evropi.

Povodom ocene predsednika Kosova Hašima Tačija da je EU suviše slaba i razjedinjena da bi mogla da usmerava dijalog između Prištine i Beograda, Vučić je rekao da problem nije u Uniji, već - kako se izrazio - "u svima nama koji ne razumemo da treba da se okrenemo budućnosti".

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da na skupu u Berlinu nisu usvojeni bilo kakvi zaključci.

Tači: Podela Kosova i ZSO sa izvršnim
nadležnostima - mrtve ideje

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak u Berlinu bio veoma težak, a naročito suočavanje delegacija Kosova i Srbije.

"Neće biti razmene teritorija, a radiću na pripajanju Preševske doline Kosovu", rekao je Tači novinarima, i dodao da je podela Kosova "mrtva ideja, kao što je mrtva ideja i Zajednica srpskih opština sa izvršnim nadležnostima".

Tači je izrazio optimizam u pogledu dogovora dve strane, uz jedan uslov.

"Verujem da postoji mogućnost da se sporazum sa Srbijom postigne ove godine, ali samo uz odlučnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država", poručio je Tači.

XS
SM
MD
LG