Linkovi

Lajčak o briselskom dijalogu: Prvi put razgovarano o aranžmanima u okviru puta ka sveobuhvatnom sporazumu


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine (Foto: AP)
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine (Foto: AP)

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine izjavio je u Briselu da je postignut, kako se izrazio, pun napredak u pregovorima lidera Srbije i Kosova o ranije otvorenim temama u okviru dijaloga pod okriljem Unije.

"Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji i nestalim i raseljenim osobama, temama koje smo otvorili na prethodnom sastanku. Srećan sam što mogu da objavim da smo postigli pun napredak u razgovorima", rekao je Lajčak posle runde pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Lajčak je naveo da je važno što su oba lidera potvrdila da pridaju, kako je ukazao, najviši prioritet integraciji u EU i nastavku rada u okviru dijaloga. Lajčak je ocenio da je to ključno za napredak na evropskom putu Srbije i Kosova.

"Prvi put razgovarali o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama, međusobnim potraživanjama i imovini, u okviru puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbiji", rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine precizirao je da će sledeći sastanak u okviru briselskog dijaloga biti posvećen tim dvema temama.

"Pregovori su bili napeti, po običaju, ali je prevagnula volja obe strane da nastave razgovore uprkos bolnim i složenim pitanjima na stolu. Sledeće nedelje biće sastanak na ekspertskom nivou, a na visokom nivou kasnije ovog meseca", zaključio je Lajčak.

O usaglašenim temama

Srbija i Kosovo su tokom razgovora pod okriljem Evropske unije u Briselu usaglasili pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i otvorili još dve teme - od kojih je jedna Zajednica srpskih opština (ZSO), izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Otvorene su dve nove teme: pitanje Zajednice srpskih opština i tema imovine i finansijskih zahteva koje ističemo jedni prema drugima", rekao je Vučić u Briselu.

Predsednik Srbije je rekao da će čim bude formirana nova Vlada Srbije poslanici Skupštine biti upoznati sa razgovorima o Kosovu.

"Mi ćemo čim se formira nova vlada, da idemo pred Narodnu skupštinu sa temom Kosova, rekao je Vučić ističući da su tri teme o kojima se razgovara i da su se o tome usaglasili", rekao je Vučić u obraćanju koje je iz Brisela prenosila televizija Pink.

"Suština je slobodan protok ljudi, roba i usluga. To su pitanja od suštinskog značaja za našu zemlju. Važno nam je da imamo zajedničko tržište rada i ekonomiju. Nama je stalo do toga", rekao je Vučić i dodao da se pričalo i o nestalim licima i arhivima o njima.

"Ne preskačem nikoga, svi su važni. Moramo da znamo gde se nalaze, pa da pokušamo da ih sahranimo. Kada traže pravdu za svoje, zaborave Goraždevac i još neke slučajeve. Moramo da gradimo poverenje za budućnost, a ne da se doživljavamo kao neprijatelji", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da će čelnici ekspertskih pregovaračkih timova dve strane, Marko Đurić i Skender Hiseni, nastaviti razgovore o ZSO 17. septembra.

"Sledeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu", rekao je Vučić.

Hoti: Napredak ka konačnom sporazumu

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je posle susreta da je postignut napredak u izradi konačnog sporazuma.

"Taj sporazum bi trebalo da bude pravnoobavezujući", rekao je Hoti u Briselu posle razgovora sa predsednikom Srbije u Briselu.

Prema njegovim rečima i dalje će važiti princip da se ništa neće dogovarati - sve dok se, kako je rekao, ne usaglasi konačni sporazum koji bi trebalo da donese uzajamno priznanje, objavila je Radiotelevizija Kosova - a prenela agencija Fonet.

"U skladu sa obavezama koje smo dobili sa samita u Parizu, da bismo ušli u proces dijaloga, danas je održan drugi sastanak na visokom nivou sa srpskom stranom koji je radio na konačnom, pravnoobavezujućem sporazumu za potpunu normalizaciju odnosa. U Briselu smo samo zbog ovog pitanja, da bismo pokazali svoju konstruktivnost kao vlada, da smo spremni da idemo napred", napomenuo je Hoti.

On je zahvalio evropskim zvaničnicima i članovima dva tima na usklađivanju stavova.

"Nastavićemo na drugim sastancima sa drugim temama koje treba rešavati, sve o čemu razgovaramo deo je konačnog sporazuma, uvek primenjujući princip da se ni oko čega ne slažemo, sve dok se ne dogovorimo o konačnom sporazumu", poručio je Hoti.

Zajedničko saopštenje dve strane

Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti, glavni pregovarači Srbije i Kosova u dijalogu kojim posreduje Evropska unija, saopštili su da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz pomoć EU, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove.

Predsednik Srbije i premijer Kosova, koji su prošle sedmice u Vašingtonu potpisali smorazum o ekonomskoj normalizaciji, obavezali su se da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU, u skladu sa obavezama koje su preduzeli.

"U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa", navedeno je u saopštenju uoči početka runde dijaloga u Briselu po pokroviteljstvom EU.

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, pozdravio zajedničku izjavu dvojice zvaničnika – potvrdivši njihovu posvećenost evropskim integracijama i nastavku dijaloga.

Borelj je naglasio da su teme koje će se otvoriti na sastanku, kako se izrazio, vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana.

”Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa”, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je naglasio da su ekspertski timovi Beograda i Prištine u prethodnom periodu radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

”Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane”, zaključio je Žozep Borelj.

Tokom prepodneva predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem.

Na svom instagram profilu, Vučić je razgovor ocenio kao veoma dobar.

"Veliko hvala komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije. Posebno hvala komesaru na tome što mu nije teško da čuje i sasluša predstavnike Srbije, ma kako to nekome čudno zvučalo. Veoma dobar razgovor", napisao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti prošlog petka su u Beloj kući su, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali dokumenta o normalizaciji ekonomskih odnosa. Američki predsednik je dogovor Kosova i Srbije ocenio kao ogroman napredak nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

„EU želi da potvrdi da je glavna u dijalogu"

„Prvo bih rekao da je važno da ovaj sastanak u Briselu dolazi posle vašingtonskog, gde EU hoće da dokaže da je lopta u njenom dvorištu, da je ona glavni igrač u dijalogu. I zato ova zajednička izjava Srbije, Kosova i EU potvrđuje da politički dijalog suština dijaloga Srbije i Kosova ovde u Briselu, a ne u Vašingtonu ili negde drugde. I to je negde prva stvar koju treba imati na umu. Druga je kandidovanje ovih novih tema koje su jako važne i, mislim, potencijalno bolne i za Srbiju i za Kosovo. To je, sa jedne strane, pitanje ZSO koja je dogovorena još u aprilu 2013. i od tada ostala mrtvo slovo na papiru, a sa druge strane je tu pitanje imovine i finansijskih potraživanja, i tu govorimo i o privatnoj i o javnoj svojini. Što se tiče privatne, tu su različite cifre kojima Srbija i Kosovo raspolažu, ali se tu radi o hiljadama stanova ili kuća koje potražuju i jedna i druga strana. S druge strane, radi se o javnoj svojini gde se postavlja pitanje koliko je Jugoslavija, odnosno Srbija ulagala u javna preduzeća na Kosovu i to je jedna vrlo kompleksna materija koja mislim da će najviše vremena uzeti u tehničkim razgovorima“, ocenio je za Glas Amerike analitičar iz Brisela Đorđe Bojović.

"EU potvrdila da je glavni igrač u dijalogu"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Bojović konstatuje da je i politički i eksperstki dijalog u Briselu poslednjih meseci dinamičniji i smatra da EU želi da dođe do opipljivog napretka u pregovorima.

Ali ne mislim da će sledeći sporazum koji će se naći na stolu biti finalni. Verovatno ćemo imati neku reprizu 2013, dakle neki sledeći interim sporazum, kojim će doći do rešenja. Prvo, jer Srbija insistira na ekonomiji koja je važna, ali neće rešiti odnose Srbije i Kosova, neće rešiti pitanje statusa. Drugo, EU nije kandidovala samu temu priznanja, odnosno načina na koji bi preveli normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, da li to podrazumeva priznanje ili neki modalitet koji podrazumeva da Srbija uđe u Uniju, a da ne mora da prizna Kosovo. Odgovor na to pitanje još nemamo. Mada ja mislim da nije moguće da u Uniju uđu dve članice koje nemaju uspostavljene međusobne odnose u punom kapacitetu, kako god to neko nazvao“.

Kada je reč o najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o temi Kosova govoriti u Skupštini, Bojović kaže da ne očekuje mnogo i podseća da se godinama o Kosovu ne govori pred poslanicima, iako dijalog traje. Uz to, postavlja pitanje legitimiteta Skupštine posle izbora za koje kaže da ih većina posmatrača nije ocenila kao fer.

„Sve i da se tema Kosova kandiduje, mi imamo veliki broj građana koji nisu predstavljeni u Skupštini, tako da ako kandidujete najvažniju nacionalnu temu, u telu koje ne predstavlja sve građane Srbije, onda s druge strane imamo problem", zaključuje Bojović.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG