Linkovi

Mijačić: U Vašingtonu neće biti velikih dogovora


Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni i ekonomski razvoj
Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni i ekonomski razvoj

Pred sastanak u petak u Vašingtonu lidera Srbije i Kosova i američkih domaćina, Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni i ekonomski razvoj, kaže da ne očekuje nekakve velike političke dogovore.

Ipak, on ostavlja mogućnost za postizanje dogovora u oblasti ekonomije i energetike, a kaže da je neizvestan susret sa američkim predsednikom.

“Još uvek se ne zna da li će taj susret sa Donaldom Trampom biti organizovan ili ne. Svakako, imajući u vidu da je došlo do pomeranja sastanka, moguće je očekivati takav susret, ali to će biti više protokolarni susret za slikanje, nego što će tim susretom obeležiti potpisivanje nekog novog sporazuma.”

Dragiša Mijačić o potecijalnom susretu Vučića i Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Moguće je postići neki dogovor – Amerikanci su već izdejstvovali nekoliko dogovora u vidu pisma o namerama. Moguće je potvrditi te dogovore i moguće je postići još neko pismo o namerama, recimo energetiku ili druge sfere. Tu je i mali Šengen, koji je uvek interesantan, ali da će doći do nekog ozbiljnijeg dogovora – to ne verujem”, dodaje Mijačić u razgovoru za Glas Amerike.

Posla susreta na Bledu i razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Mijačić ističe da su sada svi zainteresovani za rešavanje pitanja Kosova i da svi žele da osiguraju svoje startne pozicije. U tom kontekstu on kaže da ga ne bi iznenadilo da ovih dana usledi i poziv iz Rusije na sličnu temu.

“Stavovi Angele Merkel su svakako jako bitni, Evropska unija je nastavila sa političkim procesom postizanja sporazuma o normalizaciji i verujem da je taj poziv od strane gospođe Merkel išao upravo u tom pravcu da susret u Vašingtonu ne naruši ono što se već dešava u Briselu”, rekao je Mijačić.

Dragiša Mijačić o uticaju Angele Merkel na dijalog Srbije i Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Na pitanje da li su Vašington i Brisel uspeli da usaglase stavove o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornik Glasa Amerike kaže da bi se pre moglo reći da je postignuta neka vrsta sporazuma o nenapadanju nego što su Amerika i Evropa dogovorili svoje politike.

“Jasna je činjenica da su Amerikanci više zainteresovani za ekonomiju i bave se više pitanjima ekonomije. EU je više zainteresovana za postizanje političkog sporazuma, a ta dva ne moraju da znače da su isto, ali ne mora da znači ni da su različito. Tako da ima tu još uvek nesuglasja između Amerike i Evrope, ali ne u tolikoj meri kao što je to bilo ranije.”

Mijačić ocenjuje da je sam trenutak u kome se sve dešava dosta nepovoljan jer se poklapa sa krajem mandata Donalda Trampa i započinjanjem izborne trke u SAD.

“Ja mislim da svi čekaju da se vidi šta će se desiti sa izborima u Americi. Ne samo albanska, to jest kosovska strana, nego i EU. Na neki način to i Srbija čeka i smatram da se ni jedan ozbiljniji sporazum neće postići dok se ne okonča ta situacija, to jest dok se ne vidi da li će ostati Tramp na mestu predsednika Amerike, ili će doći Bajden”, kaže Dragiša Mijačić i dodaje da bi dolazak Bajdena na čelo Amerike doneo neke promene kojima se mnogi u EU nadaju.

XS
SM
MD
LG