Linkovi

Brnabić: Vašingtonski sporazum "istorijski"; Dačić: Nismo napravili "faul"


Predsednik Tramp govori tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o ekonomskim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova, Avdulahom Hotijem. (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik Tramp govori tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o ekonomskim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova, Avdulahom Hotijem. (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u subotu da je dokument potpisan u petak u Vašingtonu, "istorijski sporazum" i da se njegov značaj u ovom trenutku ne može "shvatiti u potpunosti".

Brnabić je rekla da je sporazum dobar za obe strane i pobeda i za Beograd i za Prištinu, iako je "prištinska delegacija bila pod pritiskom da li da potpiše".

"Ono što je važno je da smo mi potpisali sporazum o normalizaciji sa Prištinom, čiji je garant SAD", odgovorila je Brnabić na TV Prva komentarišući dileme da li je sporazum potpisan sa Sjedinjenim Državama ili sa Prištinom.

Brnabić smatra da je Bela kuća posredovala i Beograd nije ništa potpisao sa Prištinom.

Ona je ocenila da je "tačka 10 bila iznenađenje" i "crvena linija" za delegaciju Srbije i da je "Vučić to jasno rekao".

Brnabić je izrazila "zahvalnost administraciji u Vašingtonu što su nas čuli i povukli to", preneo je FoNet.

Premijerka je ocenila da da će sporazum Beograda i Prištine doneti više radnih mesta i bolje plate, i da je to sporazum "kreativan način da se okrenete budućnosti, a da ne priznate ttajkozvanu Repubiku Kosovo".

Brnabić je naglasila i da vašingtonski sporazum "ne kompromituje" saradnju Srbije "ni sa Kinom ni sa Ruskom Federacijom".

Dačić: Nismo napravili faul

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u subotu da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti pod okriljem Evropske unije u ponedeljak, uz navod da taj dijalog ne mora biti suprotstavljen ovom procesu u Vašingtonu.

Pitanje je šta će biti tema i dinamika tih razgovora, ocenio je Dačić za TV Pink.

Međunarodna politička scena je teren za nadmetanje i monopol, sigurno da mnogi neće biti zadovoljni što su SAD uradile, mnogi od njih ne vole (Donalda) Trampa, ukazao je Dačić.

Očigledno, konstatovao je Dačić, imamo više važnih političkih aktera, a Srbija mora da bude dobra sa svima, izbori se za svoje mesto i sa EU, SAD, Francuskom i Nemačkom, da čuva starteski dobre odnose sa Rusijom i Kinom jer su naša sigurnost u SB UN.

Izrael je strateški interes Donalda Trampa i SAD, ukazao je Dačić i oni žele da pomognu Izraelu da Jerusalim definišu kao glavni grad.

Da bi Kosovo otvorilo ambasadu mora da ima diplomatske odnose, a to znači da Izrael mora da ga prizna, objasnio je on.

Srbija u ovom slučaju, kada je reč o tim pitanjima koje su za SAD bitna, gleda da formulacije budu takve da stičemo nove prijatelje, a da ne gubimo stare, konstatovao je Dačić.

Dačić je ekao da su delovi sporazuma i ono što je od interesa za SAD, poput pitanja Hezbolaha, borbe protiv ISIS, divezifikacije energetskih izvora, 5G mreža, gde je, kako ocenio, bilo pokušaja da se Srbija možda konfrontira sa kineskim partnerima.

Važno je za našu javnost, video sam rekacije stranaka da smo napravili faulove prema nekim našim partnerima, recimo uvredili smo Kinu, Rusiju, sa Jerusalimom i EU i arapski svet.

Mi moramo predano i posvećeno da radimo na pravilnom tumačenju onoga što je deo sporazuma, rekao je Dačić. Važno da se pročita šta piše da ne bi ispalo da je potpisano nešto što se odnosi na kineske kompanije koje se bave 5G mrežom, objasnio je Dačić.

Sa političkog aspekta, rekao je on, značajno je da poboljšava te odnose i posle niza godina ne plašimo se šta će SAD da kažu ili da nešto moramo da poslušamo bez teških posledica po Srbiju.

Mi smo uspeli da iz tog celog aranžmana, koji nije bi unapred pripremljen, da izbegnemo deo koji se tiče obaveze međusobnog priznanja, ali to će nas čekati narednih meseci i godina, naveo je Dačić, preneo je FoNet.

Političko rešenje mora da se zasniva na određenim principima, koje sada niko neće da iznosi, rekao je Dačić i predočio da Beogradu nije potrebno međusobno priznanje.

Spahiu: Pozitivan korak u normalizaciji odnosa dve zemlje

Ekonomski sporazumi koje su Kosovo i Srbija potpisali u Vašingtonu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom predstavljaju pozitivan korak u normalizaciji odnosa dveju zemalja, ali u njima nema mnogo novog što već nije dogovoreno, ali je propuštena prilika i za politički dogovor, ocenio je politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

On je u izjavi za portal Kosovo Onlajn, čije delove prenosi FoNet, rekao da “sporazum nije konkretan" i da se "u njemu nalaze neke tačke koje su već potpisane u Briselu".

"Nema ničeg novog, osim toga što Kosovo dobija priznanje od Izraela. Ostalo je sve dogovoreno, sporazum sam po sebi jeste pozitivan i to što je potpisan u Beloj kući, ali je jedan sasvim mali korak ka konačnom sveobuhvatnom sporazumu”, smatra Spahiu.

On ističe da je sastanak dveju delegacija u Vašingtonu bio jedinstvena prilika da se napravi završni korak u političkom smislu između Kosova i Srbije, ali je predsednik Srbije, kako kaže, odustao u ključnom trenutku.

“Ovo je bila idealna prilika da se dođe do političkog dogovora, ali je propuštena i ne verujem da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti u boljoj poziciji vlasti da nešto uradi. Vučić je učinio uslugu predsedniku Trampu da upiše još jedan poen u njegovoj kampanji, ali ne više od toga”, smatra Spahiu.

On je napomenuo da je politika Sjedinjenih Američkih Država usaglašena po pitanju Kosova. I republikanci i demokrate, prema rečima Spahiua imaju isti stav prema Kosovu.

“Intervenisanje NATO bilo je za vreme demokrate Klintona, a priznanje Kosova se dogodilo za vreme predsedavanja republikanca Buša i u tom smislu njihovi stavovi su isti. Republikanci su malo agresivniji u svojim potezima tako da je ovo bila idealna prilika da se dođe do političkog dogovora Prištine i Beograda”, zaključuje Spahiu.

XS
SM
MD
LG