Linkovi

Pompeo čestitao Vučiću i Hotiju na "istorijskim sporazumima"


Američki državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da Sjedinjene Države čestitaju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Avdulahu Hotiju na "istorijskim sporazumima koje su postigli u Beloj kući, a koji obuhavataju širok spektar pitanja vezanih za ekonomsku normalizaciju".

"Njihovo hrabro i progresivno liderstvo ne samo što donosi rast i radna mesta njihovim građanima, već i uspostavlja novi duh pomirenja u okviru zalaganja za napredak Zapadnog Balkana. Današnji sporazumi otvaraju nove prilike za širu saradnju", naveo je Pompeo u saopštenju i dodao da Sjedinjene Države potvrđuju podršku tekućim pregovorima Srbije i Kosova ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Poručio je da su sigurnost, stabilnost i prosperitet širom Zapadnog Balkana i dalje ključni ciljevi SAD.

"Uz podršku predsednika Trampa, premijer Hoti i predsednik Vučić napravili su velike korake ka toj zajedničkoj viziji", naveo je Pompeo u saopštenju.

Američki diplomata takođe je čestitao premijeru Hotiju na "monumetalnom dostignuću normalizacije odnosa i međusobnog priznanja izmedju Kosova i Izraela", a predsedniku Vučiću na "rešenosti Srbije da otvori trgovinsku kancelariju i premesti ambasadu u Jerusalim".

"Ti smeli koraci osnažiće mir izmedju naših partnera u Evropi i Bliskog istoka", ocenio je Pompeo koji je Vučiću i Hotiju čestitao i na Tviteru.

Predsednik Srbije i premijer Kosova odvojeno su razgovarali sa Pompeom u Stejt departmentu, nakon što su u Beloj kući, u prisustvu predsednika SAD, potpisali dokumenta o normalizaciji ekonomskih odnosa.

XS
SM
MD
LG