Linkovi

Stano za Glas Amerike: Svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU


Sedište Evropse komisije u Briselu
Sedište Evropse komisije u Briselu

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je za Glas Amerike da EU očekuje detaljnije informacije o dokumentima koji su Srbija i Kosovo pojedinačno potpisali sa SAD, ali napominje da svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU.

"Primili smo k znanju dokumente koje su predsednik Srbije i premijer Kosova potpisali u Beloj kući, u kojima su njihove individualne obaveze prema SAD. EU od svojih partnera očekuje dalje informacije o tome kako će te obaveze pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju na evropskom putu. Prva prilika da se o tome diskutuje biće sastanak na visokom nivou u ponedeljak u Briselu", naveo je Stano u pisanom odgovoru pred sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

"Dve strane (Kosovo i Srbija) su našle zajednički interes o tome kako da rešavaju različita pitanja u okviru normalizacije odnosa. Svaka strana treba da govori za sebe o sadržaju tih dokumenata. Za EU, sve što je međusobno dogovoreno mora da bude u potpunosti u skladu sa pravima i obavezama, pravilima i zakonima EU, kao i da doprinosi regionalnoj stabilnosti", naveo je Stano.

Vučić očekuje važne razgovore u Briselu, Hoti međusobno priznanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle susreta sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, da se očekuju važni razgovori u Briselu čije će teme biti pitanje nestalih osoba, interno raseljenih osoba i ekonomija, naslanjajući se na sporazum iz Vašingtona.

Vučić je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav naveo da "Evropa vodi dijalog Beograda i Prištine, da se Srbija nalazi na evropskom putu i da moramo verovati evropskim partnerima".

Predsednik Srbije je u Briselu rekao da se evropski izaslanik za dijalog dve strane Miroslav Lajčak interesovao za razgovore u Vašingtonu.

"Nema sumnje da EU želi ključnu ulogu za sebe i da bude nosilac tog procesa, žele da iskoriste deo onoga što je postignuto u Vašingtonu kako bi napredovali, ali ne bih rekao da su najsrećniji na svetu".

Pred dijalog u Briselu u ponedeljak, a posle potpisivanja dokumenta u Vašingtonu, predsednik Srbije je telefonom razgovarao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i upoznao ga sa razgovorima koje je delegacija Srbije imala u Briselu i Vašingtonu, saopšteno je iz predsedništva Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, dvojica sagovornika su konstatovala da su odnosi Srbije i Rusije prijateljski i napomenuli da su odlučni da nastave rad na ostvarenju zajedničkih projekata i međusobno podržavaju na međunarodnoj sceni.

"Šef ruske diplomatije Lavrov je rekao predsedniku Srbije da će Rusija uvek podržavati prijateljsku Srbiju, dok je predsednik Vučić izrazio uverenje da će dolazak predsednika Vladimira Putina u Srbiju biti od istorijskog značaja i doprineti unapređenju odnosa i saradnje dveju zemalja", navodi se u saopštenju.

Hoti: U Briselu o konačnom dogovoru

Premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da će se u ponedeljak razgovarati o konačnom sporazumu.

"Na osnovu onoga što smo obećali na samitu u Parizu u julu ove godine, kao i podrške koju smo dobili od predsednika Makrona i kancelarke Merkel, u ponedeljak ćemo sa Srbijom razgovarati o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

Objava kosovskog premijera Hotija na Fejsbuku
Objava kosovskog premijera Hotija na Fejsbuku

Dogovor je postignut jedino onda kada se završi međusobnim priznanjem. Neće biti privremenih, parcijalnih i kreativnih sporazuma koji ne rešavaju problem jednom zauvek", napisao je Hoti na Fejsbuku.

Hiseni: Približeni stavovi Kosova i Srbije

U Briselu je završen sastanak eksperata u okviru političkog dijaloga između Srbije i Kosova sa ciljem da strane približe ili dogovore stavove oko pitanja nestalih i raseljenih, kao i ekonomske saradnje, prenosi dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela Đeračina Tuhina.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni najavio je mogućnost da se na sastanku u ponedeljak, 7. septembra, u Briselu premijer Kosova i predsednik Srbije dogovore oko ova tri pitanja, kako bi na istom sastanku otvorili nove teme.

"Približili smo se. Danas je rasprava i razmena mišljenja bila malo konstruktivinija. Ostalo je da se sve zaokruži na njavišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju", izjavio Hiseni u Briselu.

Hiseni tvrdi da nije upoznat da će se na sastanku lidera u ponedeljak raspravljati o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

"Mi nismo upoznati oko Zajednice, ali ovo je vrsta dijaloga koja ne prejudicira ili ne isključuje mogućnost da bilo koja strana otvori neku temu, i naravno mi smo spremni da raspravljamo o bilo kojoj temi koju bude predstavila druga strana", rekao je Hiseni.

Iz kabineta Mirolsava Lajčaka je jedino rečeno da će lideri razgovarati o "aranžmanima nevećinske zajednice na Kosovu", i nisu precizirali oko kojih konkretnih pitanja će se razgovarati u okviru ove teme.

Srpska delegacija se nije oglašavala nakon današnjeg susreta eksperata u okviru brislekog dijaloga.

XS
SM
MD
LG