Linkovi

Vučić i Hoti u Beloj kući postigli dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa


Predsednik Tramp na ceremoniji potpisivanja sporazuma o ekonomskim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova, Avdulahom Hotijem. (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik Tramp na ceremoniji potpisivanja sporazuma o ekonomskim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova, Avdulahom Hotijem. (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik Srbije Aleksandrar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Beloj kući su, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali dokumenta o normalizaciji ekonomskih odnosa. Predsednik Srbije je ocenio da je bilateralni sporazum Srbije i SAD „dobar za Srbiju i da je zadovoljan postignutim“, i dodao da „nema tačke 10“.

Srbija i Kosovo su se dogovorili o normalizaciji ekonomskih veza, izjavio je predsednik Tramp, i ocenio da je to "ogroman napredak", više od decenije nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

“Posle nasilne i tragične istorije i godina neuspelih pregovora, moja administracija je predložila novi način da se prebrodi taj jaz. Fokusom na otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj, dve zemlje su uspele da postignu istinski proboj u ekonomskoj saradnji u širokom nizu pitanja. Takođe smo načinili dodatni napredak ka postizanju mira na Bliskom istoku. Kosovo i Izrael su dogovorili normalizaciju veza i uspostavljanje diplomatskih odnosa a Srbija je pristala da ovog meseca otvori kancelariju za trgovinu u Jerusalimu i do jula premesti svoju ambasadu u Jerusalim", saopštio je Tramp.

"Bila je potrebna ogromna hrabrost srpskog predsednika Vučića i kosovskog premijera Hotija da učestvuju u ovim razgovorima i dođu u Vašington da finalizuju svoje obaveze. Time su učinili bezbednijim svoje zemlje, Balkan i svet. Želim da vidim da Srbija i Kosovo doživljavaju prosperitet dok zajedno radimo na razvoju ekonomske saradnje u regionu", saopštio je predsednik SAD.

Predsednik Tramp je na Tviteru čestitao predsedniku Srbije što je najavio da će ambasada Srbije biti premeštena u Jerusalim do jula.

„To je hrabar i istorijski potez“, tvitovao je Tramp.

Takođe je naglasio da je ovo još jedan veliki dan za mir na Bliskom istoku nakon što su se "većinski muslimansko Kosovu i Izrael saglasili da normalizuju i uspostave diplomatske odnose".

„Dobar urađen posao. Uskoro će taj primer slediti više islamskih i arapskih nacija“, tvitovao je američki lider.

Vučić: Ovo je sporazum Srbije i SAD

Predsednik Srbije je ocenio da je bilateralni sporazum Srbije i SAD „dobar za Srbiju i da je zadovoljan postignutim“, a dodao je da „nema tačke 10“.

Mi nemamo čega da se stidimo, ovo je dobar bilateralni sporazum sa SAD, pogotovo što je Amerika priznala nezavisnost Kosova. Ubuduće ćemo se mnogo pozivati na ovaj sporazum, jer smo više dobili nego što će nam neki drugi dati. Upamtite to“, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

On je istakao da nema trilateralnog sporazuma, već bilateralnog sporazuma Srbije i SAD gde „treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava“.

Vučić je kazao da tačke nisu iste u bilateralnim sporazumima SAD i Srbije i SAD i Kosova. Predsednik Srbije je u direktnom prenosu na televizijama u Srbiji izneo, kako kaže, „tačku po tačku“ šta stoji u sporazumu o ekonomskoj normalizaciji koji je Srbija potpisala sa SAD.

Kombinacija dve fotografije na kojima Ričard Grenel dočekuje premijera Kosova Avdulaha Hotija (levo) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Foto: Twitter/NSC)
Kombinacija dve fotografije na kojima Ričard Grenel dočekuje premijera Kosova Avdulaha Hotija (levo) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Foto: Twitter/NSC)

Dogovoren je moratorijum da Priština ne traži godinu dana članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija ne traži od zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije tvrdi da je delegacija sa Kosova bila protiv mini-šengena, ali da su se na kraju svojim ugovorom sa SAD obavezali na mini-šengen. Vučić ocenjuje da je to važna tačka, jer će - kako kaže - postojati jedinstveno tržište bez taksi i tarifa.

Rekao je da je dogovoreno kako da se izvede pruga i da se, preko Merdara, poveže Priština sa centralnom Srbijom.

U dokumentu se, kaže Vučić, govori i o tome kako će različite finansijske korporacije i razvojna banka Amerike podržavati i finansirati projekte.

Obe strane su dogovorile zaštitu i promovisanje slobode religija i zaštitu verskih objekata - što Vučić kaže da je izuzetno važno, jer Amerikanci, kroz bilateralne sporazume sa Kosovom i Srbijom, garantuju da će se sprovoditi sudske odluke, što će značiti sigurnost za manastire SPC na Kosovu.

Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić (Foto: RFE/RL)
Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić (Foto: RFE/RL)

Dogovoreno je, kaže Vučić, i da Srbija i Kosovo međusobno priznaju diplome i profesionalne sertifikate, kao i da se diverzifikuju izvori energetskog snabdevanja - s tim što, kako tvrdi, Srbija nije htela da se obaveže od koga će da kupuje gas i energente.

Sa američkim vladinim agencijama dogovoreno je da će se zajednički raditi na studiji o podeli energetskih resursa jezera Gazivode i predsednik Srbije tvrdi da se albanska strana tome protivila, odnosno da unutar kosovske delegacije o tome nije bilo saglasnosti.

Srbija se sporazumom obavezala da će u domenu 5G mreže i opreme raditi sa „pouzdanim trgovcima“, kako je objasnio Vučić, kada do toga dođe. Dogovoreno je i da se sprovedu potrebne bezbednosne kontrole na aerodromima i u Beogradu i u Prištini kako bi se stvorili uslovi za bezvizni režim sa SAD.

Vučić je napomenuo da su postignuti dogovori o uobičajenim normama kada je reč o nestalima i raseljenima.

Bilateralnim sporazumom Srbija pristaje da svoju ambasadu premesti u Jerusalim. Tačka sporazuma o Izraelu je, kaže Vučić, bila sporna u razgovorima sa američkom delegacijom jer su „domaćini mislili da Srbija pozove Izrael da prizna nezavisno Kosovo“, ali će umesto toga, kako kaže, prebaciti ambasadu, dok su odnosi Kosova i Izraela definisani sporazumom SAD i Kosova.

Kosovski premijer Avdulah Hoti ocenio je da je „ovo veliki korak napred“ koji treba da vodi ka međusobnom priznanju dve zemlje.

"Danas je prvi korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa i ka konačnom rešenju", izjavio je Hoti za albanski servis Glasa Amerike.

“Ovo je važan dan za Kosovo i region. Dogovor o normalizaciji ekonomskih veza dve zemlje i podršci velikim infrastrukturalnim projektima će bolje povezati naše ekonomije i dovesti do otvaranja hiljada novih radnih mesta”, rekao je Hoti i dodao da se dogovorom utire put ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, do međusobnog priznanja".

"SAD nisu strana u sporazumu"

Savetnik predsednika Trampa Ričard Grenel rekao je na konferenciji za novinare posle ceremonije u Beloj kući da "SAD nisu strana u sporazumu Srbije i Kosova".

Dodao je da su američki zvaničnici u bliskom kontaktu sa zvaničnicima Evropske unije u vezi sa sporazumom Srbije i Kosova, da su informisali savetnike za nacionalnu bezbednost u Nemačkoj i Francuskoj o strategiji i da će ih u petak ponovo brifovati o detaljima sporazuma.

Grenel je ocenio da će sporazum otvoriti mogućnosti za evropske i američke kompanije u nizu sektoru, među kojima su energija, voda, izgradnja puteva, železnice i rudnika.

Predsednik Tramp odao je priznanje svom specijalnom izaslaniku Ričardu Grenelu što je doveo do približavanja Srbije i Kosova.

"Bile su potrebne decenije jer niko nije pokušao da to obavi, rekao je Tramp. "Ekonomija može da spoji ljude", ocenio je.

"Bilo je mnogo svađe, a sada ima mnogo ljubavi".

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O Brajen kazao je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rešenja.

Kasnije je ocenio na Tviteru da je predsednik ostvario još jedan istorijski uspeh i da ekonomska normalizacija znači radna mesta i prosperitet, te da otvara put za mir i svetliju budućnost za narod na Balkanu.

Čestitao je Srbiji na otvaranju trgovinske kancelarije u Jerusalimu ovog meseca i na snažnim vezama sa Izraelom.

“Srbija i Izrael su veliki partneri SAD. Zajedno ćemo uraditi izvanredne stvari u budućnosti”, tvitovao je o O’Brajen.

Naveo je i da je predsjednik Tramp ispregovarao još jedan veliki sporazum na Bliskom istoku i da je muslimanska većina na Kosovu normalizovala i uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom i čestitao premijeru Hotiju i izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

“Izvanredan posao Ričarda Grenela”, naglasio je O’Brajen na Tviteru.

Iz Bele kuće je kasnije saopšteno da je predsednik Tramp razgovarao sa premijerima Kosova i Izraela, da im je čestitao na uspostavljanju diplomatskih odnosa, kao i na rešenosti Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu

"Predsednik, premijer Netanjahu i premijer Hoti saglasili su se da je to još jedan važan korak ka širem miru na Bliskom istoku i u ostatku sveta", navodi se u saopštenju.

Sporazum u Beloj kući potpisan je posle dva dana razgovora na visokom nivou, vođenih između lidera Kosova i Srbije i visokih Trampovih saradnika, i sklopljen je ubrzo posle prošlomesečnog istorijskog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata o normalizaciji odnosa.

U Beogradu, američki ambasador Entoni Godfri tvitovao je da čestita predsedniku Srbije na postignutom dogovoru.

Predsednik Tramp je, kako javlja Rojters, pred sastanak sa liderima Srbije i Kosova takođe rekao da je Srbija rešena da svoju ambasadu u Izraelu premesti u Jerusalim, dok su se Kosovo i Izrael dogovorili da normalizuju veze i uspostave diplomatske odnose.

Ceremonija potpisivanja bila je premeštena iz Ruzveltove sobe u Ovalnu kancelariju, a sastanak je počeo kasnije nego što je predviđeno.

"EU primila k znanju potpisivanje dokumenta"

Peter Stano, portparol Evropske unije, izjavio je da su institucije u Briselu primile k znanju potpisivanje dokumenta između Beograda i Prištine u Beloj kući u Vašingtonu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Radujemo se što ćemo ovog vikenda i naredne nedelje dočekati strane u Briselu da nastave sa radom na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji se bavi svim nerešenim pitanjima vezanim za njihov odnos, a u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU ", rekao je Stano.

Bajden: Kosovo bi trebalo da bude nezavisna država

Predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden rekao je da nije upoznat sa detaljima sporazuma između Srbije i Kosova, ali da je uvek tvrdio da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država.

"Ne znam šta je u dogovoru koji ste pomenuli. Kada je reč o Srbiji i Kosovu, uvek sam tvrdio sam da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država, ne deo Srbije. Proveo sam tamo mnogo vremena, Pretpostavljam da će to (sporazum) osnažiti tu nezavisnost, ali ne znam, na osnovu onoga što je rečeno", rekao je Bajden u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše sporazum potpisan u Beloj kući.

Đukanović: Veliki pomak u stabilizaciji regiona

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, saopštio je na svom tviter profilu da je sporazuma Kosova i Srbije veliki pomak za stabilizaciju regiona.

"Korak ka stabilizaciji regiona, Crna Gora pozdravlja potvrdu opredijeljenosti Srbije i Kosova da kroz danas potpisani Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, idu ka trajnom rješenju u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija", saopštio je Đukanović.

Prvi dan pregovora

Posle prvog dana pregovora u Vašingtonu, predsednik Vučić rekao je da mu je tokom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje i da je on to odbacio, dok premijer Hoti nije odgovorio da li je postojao takav predlog, ali je naglasio da "štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikad nisu došli niti će dolaziti iz Bele kuće". Specijalni izaslanik predsednika Trampa za pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel, na Tviteru je rekao da nije tačno da je Vučiću predao dokument da potpiše nezavisnost Kosova.

U četvrtak uveče, Grenel je na Tviteru je kratko prokomentarisao:"Bio je ovo produktivan dan. Gajim nadu".

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godrfi objavio je na svom Tviter nalogu raspored obaveza američkog predsednika, uz komentar da je to "odličan dan za Srbiju i Kosovo.

"Ekonomska normalizacija znači posao za mlade, nove investicije, stabilnu i jaku ekonomiju. Ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju bolji životni standard. Pozdravljamo napore lidera Srbije i Kosova u potrazi za mirom, pomirenjem i ekonomskom normalizacijom".

Optimizam o pregovorima izrazio je i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Robert O'Brajan, koji je bio domaćin razgovora zajedno sa Grenelom.

“Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva sa liderima Srbije i Kosova. Napravili su stvarni napredak", poručio je O'Brajan, koji se takođe zahvalio Američkoj finansijskoj korporaciji za međunarodoni razvoj, Korporaciji "Milenijumski izazov" i Američkoj eksport-import banci, zato što su se priključili razgovorima.

XS
SM
MD
LG