Linkovi

Vlada poziva na jedinstvo, opozicija tvrdi da Vučić neovlašćeno pregovara u SAD


Delegacije Srbije i Kosova na sastanku sa savetikom za nacionalnu bezbednost Robertom O Brajenom
Delegacije Srbije i Kosova na sastanku sa savetikom za nacionalnu bezbednost Robertom O Brajenom

Uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u petak u Beloj kući, deo opozicije u Srbiji ocenjuje da Beograd predstavlja neovlašćena delegacija, dok vlada poziva na jedinstvo i podržava predsednika.

Posle sastanka delegacija Srbije i Kosova sa specijalnim izaslanikom za pregovore Ričardom Grenelom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O Brajenom, predsednik Vučić je rekao da mu je predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje i da je on to odbacio, dok premijer Hoti nije odgovorio da li je postojao takav predlog, ali je naglasio da "štetni sporazumi za Kosovo nikad nisu došli iz Bele kuće".

U saopštenju Bele kuće navodi se da će u petak na sastanku sa Trampom nešto biti potpisano, ali se ne navodi šta, niti drugi detalji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je za TV Prva da su strane "daleko od političkog rešenja" i da bi, da je neko želeo da pregovara o statusu, to bilo pomenuto u prvoj, a ne desetoj tački.

On je ocenio da su pozitivne stvari za Beograd, o ekonomiji, ostale u dokumentima, a da su one koje ne odgovaraju sklonjene.

"Vučić neovlašćeno pregovara"

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da Beograd u Vašingtonu predstavlja "neovlašćena delegacija".

"Neovlašćena delegacija na čelu sa predsednikom SNS nema pravo da bilo šta pregovara o Kosovu jer to nije ustavna nadležnost predsednika Srbije već Vlade", naveo je Obradović u pisanoj izjavi i dodao je da je "tragikomično" kada ta delegacija za kršenje Ustava dobija podršku Vlade kojoj je istekao mandat pre tri meseca, prenosi Fonet.

Obradović ističe da Skupština nije zasedala pred pregovore u Vašingtonu i Briselu i da delegacija nastupa bez ikakve pregovaračke platforme. Kaže i da je "svaki sporazum, pa i ekonomski, sporazum između dve nezavisne države što je suprotno Ustavu i Rezoluciji 1244" i upozorava da je "opasno da se pod ekonomskim provuku i tačke o priznanju Kosova".

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović u saopštenju je ocenila da razgovori o temama kao što je Kosovo zahtevaju jedinstvo i podršku unutar Srbije, ali i rekla da Vučić ima legitimitet da pregovara u ime Srbije - jer je taj legitimitet dobio na izborima.

"Pred Srbijom su veliki izazovi i veoma je važno što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima punu podršku Vlade Srbije, iskazanu i kroz usvojenu Deklaraciju o podršci aktivnostima predsednika Republike u razgovorima sa Prištinom, ali i nesporan legitimitet koji proizilazi iz podrške građana na izborima", saopšteno je iz kabineta.

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Deklaraciju o podršci aktivnostima predsednika Republike koje se odnose na razgovore sa predstavnicima privremenih instutucija samouprave u Prištini.

Tekst Deklaracije kojom vlada daje podršku predsedniku pred sastanke u Vašingtonu
Tekst Deklaracije kojom vlada daje podršku predsedniku pred sastanke u Vašingtonu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u saopštenju je ocenio da će predsednik Vučić "zaštititi interese Srbije u skladu sa Ustavom" i da "Srbi nikada nisu prihvatili ultimatume".

Popović je ocenio da su ekonomska saradnja i rast zaposlenosti najvažniji preduslov za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i istakao da su razgovori u Vašingtonu dobra prilika da Srbija potvrdi svoje vlasništvo nad imovinom na Kosovu.

Biber: Nije tačno da se traži priznanje Kosova

Profesor Univerziteta u Gracu i ekspert za Balkan Florijan Biber ocenio je za N1 da se razgovori u Beloj kući više koriste za domaću politiku, odnosno da američki predsednik Donald Tramp želi da "proda uspeh na međunarodnom planu, nezavisno od rezultata".

On je rekao da je tajnost sporazuma koji se potpisuje diplomatska praksa koja je važila i kod Briselskog sporauzma, te da se dokument objavljuje tek onda kada se obe strane usaglase oko sadržaja.

Biber smatra da SAD nemaju cilj da nametnu neki dogovor i kaže da tačka 10. nije toliko sporna koliko ju je srpska delegacija takvom predstavila.

"Čak i sporna tačka 10, ako se to pročita vezuje se samo za priznanje manjina, a ne priznanje obe strane međuobno, čini mi se da je to izmišljeno sa srpske strane", rekao je Biber.

Šta je "tačka 10"?

Prema onome što je objavljeno u nekim medijima, a što nije potvrđeno kao autentičan deo dokumenta, tačka 10 podrazumeva da se "dve strane obavežu na međusobno priznanje i zaštitu nacionalnih manjina, restituciju imovine, rešavanje statusa pojedinaca bez državljanstva i da se saglase da otvore kancelarije zadužene za zaštitu manjina o čemu će se izveštavati na godišnjem nivou".

Specijalni izaslanik Ričard Grenel demantovao je da to znači međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Neki mediji i članovi delegacije Srbije rekli su da se tačkom 10 traži međusobno priznanje, te da je traženo da se ta tačka izbaci.

XS
SM
MD
LG