Linkovi

"Sprovođenje pisama o namerama zavisi od političke volje onih koji su razmenili pisma"


Predsednici Srbije i SAD posle sastanka u Vašingtou (izvor: Tviter profil predsednika Srbije)
Predsednici Srbije i SAD posle sastanka u Vašingtou (izvor: Tviter profil predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija suštinski napravila "razmenu pismena" sa SAD, što je promena u odnosu na izjavu u petak kada rekao da je sa SAD potpisan bilateralni sporazum. Diplomata Zoran Milivojević za Glas Amerike objašnjava da je u slučaju pisma o namerama, za razliku od bilateralnog sporazuma, obaveza sprovođenja dogovorenog na političkom terenu.

Predsednik Srbije je, govoreći o potpisanom dokumentu u subotu, za TV Pink pokazao dve fascikle u kojoj su dokumenti koje su odvojeno potpisali on i predsednik SAD Donald Tramp.

"Mi smo u stvari suštinski imali razmenu pismena sa SAD ali da ne budemo nefer, mi dobro znamo šta je sadržaj onoga što su Albanci potpisali", rekao je Vučić u subotu​.

Govoreći o potpisanom dokumentu posle susreta sa američkim predsednikom u petak u Vašingtonu, Vučić je rekao da je potpisan bilateralni sporazum sa Amerikom, a ne trilateralni u kojem je i Kosovo, što je objavio i na svom Tviter nalogu.

"Ne radi se o klasičnom bilateralnom sporazumu po modelu ugovora koji poznaje međunarodno i unutrašnje pravo, već se radi o razmeni pisama i prava, obaveze i garancije su, pre svega na političkom terenu.", objasnio je za Glas Amerike diplomata Zoran Milivojević.

"Ispunjavanje prava i obaveza i garancija zavisi od političke volje onih koji su razmenili pisma. Dakle, klasičan međunarodni ugovor bi morao da ima potpise obe strane i onda bi u tom smislu bio na međunarodno-pravnom terenu. To je razlika ovoga što je potpisano u petak i onoga što poznaje pravo generalno, i na međunarodno i na unutrašnjem planu",

On objašnjava da bi eventualna pravna dejstva, u slučaju da se dogovoreno ne primeni, postojala tek kada bi pismo o namerama bilo prihvaćeno u parlamentima zemalja, odnosno bilo uključeno u pravni sistem države potpisnice.

Hoti: Sporazum ne ruši teritorijalni integritet

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da sporazum potpisan u Vašingtonu ne ruši teritorijalni integritet Kosova i da su Sjedinjene Američke Države garancija, prenosi Fonet.

"Na sporazum treba gledati kao na odluku ka postizanju konačnog sporazuma. Integritet i suverenitet nisu narušeni", istakao je Hoti za kosovski javni servis RTK.

Dodao je, međutim, da se zahtev kosovske delegacije za uzajamno priznavanje nastavlja.

"Naš stalni zahtev na svakom sastanku je da dijalog zatvorimo s priznanjem. Trampova administracija tražila je ekonomske dogovore. Trampova posvećenost ovoj funkciji ne može postati jasnija, kada me je odmah nakon sporazuma, 20 minuta kasnije, odveo u kancelariju i potvrdio priznanje od Izraela", poručio je Hoti.

Nastavak dijaloga pod okriljem EU

Predsednik Srbije i premijer Kosova nastavljaju razgovore u Briselu u ponedeljak, 7. septembra, pod okriljem EU i specijalnog izaslanika za pregovore Miroslava Lajčaka.

Vučić je najavio da će razgovorima prisustvovati i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

"Razumem ćutanje i ponekad ljutnju EU, jer ovaj sporazum nama daje snagu za nege druge stvari", rekao je Vučić.

Iz EU za sada nije stigla zvanična reakcija na dokumente potpisane u SAD, a mediji u Srbiji su preneli nezvaničnu informaciju da je "EU primila k znanju sporazum".

XS
SM
MD
LG