Linkovi

Grenel: Bilo iznenađenja u pregovorima, ali obe strane to predstavile većim nego što jeste


Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel
Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je za televiziju Njuzmaks da je na sastanku delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu "bilo iznenađenja", ali da nijedna strana nije bila toliko iznenađena koliko je to predstavila u medijima.

"Mislim da nema pregovora bez iznenađenja, koja su uvek dobra jer pritiskaju obe strane da učine više. Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna strana nije bila toliko iznenađena, nekad se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste”.

Grenel je rekao da su obe strane bile obaveštene i da smatra da je na sastanku u četvrtak u Beloj kući ostvaren napredak, kao i da se nada rešenju.

Precizirao je da je za njega ekonomska normalizacija fokus na kojem treba ostati.

“Mislim da ima napretka, ali imamo još posla. Sastaćemo se sutra (u petak) i nastaviti da vršimo pritisak. Ja sam neko ko ne prihvata “ne” kao odgovor, želim da nastavim da pokušavam".

Na pitanje u ulozi predsednika Donalda Trampa u pregovorima Srbije i Kosova, Grenel je odgovorio da je Tramp video da postoji politički konflikt i postavio pitanje o ekonomiji.

"I kada smo saznali da je ekonomija zaglavljena kao i politika, Tramp je predložio da se fokus prebaci na ekonomiju, što bi možda onda promenilo i političke kalkulacije obe strane", rekao je Grenel.

Na pitanje novinara zašto bi američkoj javnosti bili važni pregovori Srbije i Kosova, uz sve tekuće unutrašnje probleme u SAD, Grenel je rekao da su “obe države u Evropi i da je dobro da za američke kompanije postoji mogućnost da se šire u regionu".

“Ali postoji percepcija konflikta, svejedno da li konflikt postoji ili ne, postoji percepcija i zato mnoge kompanije oklevaju da se šire tamo. Ovo je odlično za američke poslove”, zaključio je Grenel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sastaće se tokom prepodneva po lokalnom vremenu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i najavljeno je potpisivanje nekog dokumenta, ali nije precizirano kakav je dokument i šta sadrži.

XS
SM
MD
LG