Linkovi

Bajden: Usvojeni plan stavlja nas na put pobede protiv virusa


Predsednik Džozef Bajden rekao je da će direktne isplate pomoći početi krajem meseca i da će 85 odsto američkih domaćinstava dobiće 1400 dolara po osobi. (Foto: REUTERS/Erin Scott)
Predsednik Džozef Bajden rekao je da će direktne isplate pomoći početi krajem meseca i da će 85 odsto američkih domaćinstava dobiće 1400 dolara po osobi. (Foto: REUTERS/Erin Scott)

Usvojeni plan pomoći stavlja nas na put pobede protiv virusa, pruža porodicama kojima je potrebno najviše, kao i malim preduzetnicima. Plan je istorijski i pomoći će da se prepolovi broj dece koja žive u siromaštvu“, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden pošto je Senat usvojio novčani paket pomoći građanima ugroženim pandemijom koronavirusa vredan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Bajden je u obraćanju iz Bele kuće, ukazao da je kada je pre 45 dana preuzeo mandat, građanima obećao da je pomoć na putu.

Danas smo napravili veliki korak ka tome. Hvala senatorima koji su postigli kompromis i podržali plan. Nije bilo lako i nije bilo lepo, ali je bilo preko potrebno“, rekao je američki predsednik.

Predlog zakona podržalo je 50 članova gornjeg doma američkog Kongresa – dok je protiv glasalo njih 49 i usvojen je nakon dvadeset sedmočasovne rasprave koju su obeležile odlaganja i prepirke.

Taj zakonski predlog ponovo će biti vraćen u Predstavnički dom na konačno odobrenje posle čega će biti dostavljeno na potpis predsedniku Bajdenu – i potom formalno postati zakon.

Senat usvojio predlog paketa novčane pomoći zbog pandemije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Paket pomoći nas stavlja u poziciju da prevagnemo. Koristiće se i za prozivodnju i distribuciju vakcine. Očekujemo da će ih u maju biti dovoljno za sve građane. Više novca znači više vakcina – ali i više punktova za vakcinisanje. Direktne isplate novčane pomoći počeće do kraja meseca. 85 odsto američkih domaćinstava dobiće 1400 dolara po osobi. Biće napravljena ogromna razlika – obezbeđena je pomoć za 11 miliona nezaposlenih građana“, podvukao je Bajden u obraćanju iz predsedničke rezidencije.

Teško je verovati da 24 miliona odraslih i 11 miliona dece, nemaju dovoljno hrane, da li ste to mogli da zamislite….. Građani u svojim vozilima satima čekaju na kutiju hrane, učestvovao sam u distribuciji, bio sam tamo“, istakao je Bajden.

Naveo je i da je, kada je bio izabran, obećao da će se vlada povući sa društvene mreže Tviter i posvetiti se tome da svako dobije priliku da se bori.

Usvajanje plana će to i omogućiti. Zahvalan sam mnogim senatorima i kongresmenima. Ali sam zahvalan i građanima – bez čije pomoći se ovo ne bi dogodilo. Svako istraživanje javnog mnjenja ukazalo je da građani to žele“, podvukao je Bajden.

On se zahvalio Čaku Šumeru, lideru demokratske većine u Senatu, na zalaganju za usvajanje novčanog paketa pomoći tokom maratonske rasprave u gornjem domu Kongresa.

Nikada nije dobro kladiti se na šanse protiv Amerike. Mi smo Amerika i bićemo najuspešnija ekonomija na svetu“, poručio je na kraju svog obraćanja iz Bele kuće američki predsednik Džozef Bajden.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG