Linkovi

Da li će 2020. godinu Sjedinjene Države završiti u ekonomskim gubicima?


ARHIVA - Jedan od tržnih centara otvoren u državi Njujork u okviru popuštanja mera za suzbijanje pandemije (Foto: Reuters/Maranie Staab)
ARHIVA - Jedan od tržnih centara otvoren u državi Njujork u okviru popuštanja mera za suzbijanje pandemije (Foto: Reuters/Maranie Staab)

Američka ekonomija je tokom proleća 2020. pretrpela gubitke i, kako izveštava agencija Asošijeted pres uprkos rastu koji se očekuje u trećem kvartalu, tekuću godinu obeležiće negativni ekonomski bilans.

To se, ukazuje AP, događa prvi put od Velike recesije - koja je svetsku ekonomiju pogodila u intervalu od 2007. do 2009. godine.

Sekretarijat za trgovinu objavio je u sredu da je bruto domaći proizvod (ukupna proizvodnja robe i usluga) u periodu od aprila do juna oslabio za 31,4 odsto.

To je tri puta više od gubitaka koji su iznosili 10 procenata u prvom kvatralu 1958. u vreme mandata predsednika Dvajta Ajzenhauera - što se inače smatra najvećim ekonomskim padom u istoriji Sjedinjenih Država, ukazuje agencija AP.

Ekonomski stručnjaci veruju da će u aktuelnom tromesečju ekonomija jačati prema godišnjoj stopi od 30 procenata, pošto su kompanije počele sa radom, a samim tim se i milioni ljudi vratili na svoja radna mesta.

To bi moglo, primećuje AP, srušiti stari rekord u rastu BDP-a od 16,7 procenata u prvom kvartalu 1950. godine, kada je predsednik Sjedinjenih Država bio Hari Truman.

Sledeći izveštaj o stanju BDP-a američka vlada će objaviti 29. oktobra - pet dana pre predsedničkih izbora.

Međutim, stručnjaci predviđaju da će rast u poslednja tri meseca 2020. iznositi svega 4 odsto i da bi SAD mogle pasti u recesiju ukoliko Kongres ne bude usvojio drugi paket podsticajnih mera. Ili pak, ako se ponovo razbukta pandemija Kovida 19.

Postoji mnogo potencijalnih zamki“, upozorava Gas Faučer glavni ekonomista u kompaniji Pi-EN-Si finansijski servisi (PNC Financial Services).

I dalje su aktuelna značajna smanjenja zbog pandemije”, kaže Faučer.

Otvaranje malih biznisa
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Gregori Dako, glavni ekonomista u britanskoj kompaniji Oksford ekonomiks, nije siguran kakva će biti reakcija tržišta rada.

Bez ekonomskog napretka, izostajanjem fiskalnih podsticaja, približavanjem sezone gripa i rastom sveukupne neizvesnosti, glavno pitanje je koliko će snažno biti tržište rada u četvrtom kvartalu. Deluje da će potrošači, kompanije i lokalne samouprave u narednim mesecima morati sami da se snalaze”, upozorava Dako.

Istovremeno, administracija američkog predsednika Donalda Trampa predviđa ekonomski rast u predstojećim kvartalima kojim će biti nadoknađeni svi gubici tokom pandemije.

Ipak, većina ekonomskih stručnjaka veruje da je za tako nešto potrebno vreme, ne isključujući pritom dodatno slabljenje bruto društvenog proizvoda, ukoliko izostane podrška američke vlade.

U prvom tromesečju 2020. američka ekonomija zabeležila je pad od 5 odsto - što je istovremeno označilo kraj njene jedanaestogodišnje ekspanzije. Nakon toga, u drugom kvartalu, usledio je pad od 31,4 odsto.

XS
SM
MD
LG