Linkovi

Bajden potpisao uredbu o kupovini američkih proizvoda


Američki predsednik Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris tokom potpisivanja uredbe (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je uredbu o kupovini američkih proizvoda od koje se očekuje da obezbedi podršku američkoj proizvodnji i preduzetnicima.

Kada kupujemo američko nabavljaćemo od čitave Amerike – svih njenih zajednica koja su tokom prošlosti bila izostavljenja iz sistema državnih nabavki”, rekao je Bajden nakon potpisivanja uredbe.

Kako je ukazao - ključni plan za obezbeđivanje budućnosti biće kupovina američkih proizvoda.

Novac poreskih obveznika iskoristićemo da obnovimo Ameriku”, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima – radi se o najvećem iskoraku u oblasti infrastrukture, istraživanja i razvoja od Drugog svetskog rata.

Na osnovu uredbe biće potrebno da veći broj komponenti bude proizveden u Americi”, ukazao je Bajden.

Uredba bi trebalo da oznaži primenu zakona iz 1920. (Jones Act) koji podrazumeva da se dobra i proizvodi između američkih luka transportuju brodovima čiji su proizvođači, vlasnici i oni koji njima upravljaju – američki državljani ili građani sa trajnom boravišnom dozvolom.

Američki predsednik najavio je da bi cilj koji je odredio, 100 miliona vakcinisanih građana u prvih sto dana njegovog mandata, mogao biti povećan na 150 miliona vakcinisanih građana.

"Trebalo bi da u naredne tri nedelje imamo milion vakcinisanih građana dnevno. Stručnjaci smatraju da bi smo, ako budemo nosili maske do kraja aprila, mogli spasiti 50.000 života", rekao je Bajden.

Takođe, američki predsednik je ukazao da je otvoren za razgovore o uslovima koje je potrebno ispuniti kako bi se ostvario njegov predlog o odobravanju paketa pomoći u iznosu od 1,4 hiljada milijardi dolara ugroženima Kovidom 19.

Novčana pomoć odobrena decembra prošle godine odnosila se na građane koji godišnje zarađuju manje od 75.000 dolara ili bračne parove koji imaju godišnji prihod manji od 150.000.

U vezi sa spoljnopolitičkim temama - predsednik Bajden rekao je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog tretmana ruskog opozicionara i kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Ukazao je i da SAD žele produženje nuklearnog sporazuma START sa Rusijom.

Možemo delovati u obostranom interesu kada je reč o novom START sporazumu, ali i jasno staviti do znanja Rusiji da smo veoma zabrinuti zbog njihovog ponašanja, bilo da je reč o Navaljnom, ili o drugim temama", rekao je Bajden.

Ruski opozicioni lider pritvoren je u Rusiji, pošto se u tu zemlju vratio iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom, za šta je kao odgovorne označio ruske vlasti.

Tokom vikenda i protesta podrške Navalnom, ruske vlasti su širom zemlje uhapsile više od 3.500 građana, uključujući i suprugu Alekseja Navalnog - Juliju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG