Linkovi

Sve što treba znati o zakonu o pomoći zbog pandemije Kovida 19 od 1,9 hiljada milijardi dolara


Lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, na konferenciji za novinare nakon što je Senat odobrio zakon o pomoći pogođenima pandemijom Kovida 19 vredan 1,9 hiljada milijardi dolara, na Kapitolu u Vašingtonu, 6. marta 2021.
Lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, na konferenciji za novinare nakon što je Senat odobrio zakon o pomoći pogođenima pandemijom Kovida 19 vredan 1,9 hiljada milijardi dolara, na Kapitolu u Vašingtonu, 6. marta 2021.

Predsednik SAD Džo Bajden u subotu se približio svojoj prvoj velikoj političkoj pobedi - usvajanju svog paketa ekonomske pomoći za posledice koronavirusa.

Šta je to? Zakon o pomoći vrednoj 1,9 hiljada milijardi dolara za koju su demokrate rekle da će pomoći zemlji da pobedi koronavirus i obnovi ekonomiju. Republikanci kažu da je to skuplje nego što je potrebno. Ova mera usledila je nakon pet prethodnih zakona o virusu u ukupnom iznosu od oko četiri hiljade milijardi dolara koje je Kongres doneo od prošlog proleća.

Šta je najnovije? Senat je odobrio paket pomoći za pandemiju, suprotno stavu republikanske opozivije u subotu glasanjem 50:49.

Šta je sledeće? Senat je izvvršio nekoliko izmena zakona, koji je ranije usvojio Predstavnički dom. Sada se zakon vraća u Predstavnički odm na konačno usvajanje, koje bi moglo da se dogodi početkom sledeće nedelje.

Kako se bori protiv pandemije? Zakon predviđa oko 14 milijardi dolara za pomoć u bržoj distribuciji vakcina i bržem davanju vakcina. Takođe obezbeđuje 46 milijardi dolara za proširenje kapaciteta za testiranje na federalnom, državnom i lokalnom nivu, kao i poboljšanja u praćenju kontakata.

Šta dobijaju nezaposleni Amerikanci? Zakon predviđa proružavanje proširene naknade federalne vlade za nezaposlene do 6. septembra na 300 dolara nedeljno. Prvih 10.200 dolara naknada za nezaposlene bilo bi neoporezivo za domaćinstva sa prihodima manjim od 150.000 dolara godišnje.

Šta je sa zdravstvenom zaštitom? Predviđeno je obezbeđivanje 100 odsto subvencije za premiju za zdravstveno osiguranje COBRA (Kontinuirano zdravstveno osiguranje) do septembra, tako da otpušteni radnici mogu oda ostanu na planovima zdravstvenog osiguranja svojih poslodavaca. Takođe bi povećao subvencije za osiguranje kroz Zakon o pristupačnoj zaštiti do kraja 2022. godine.

Da subvencija podrazumeva direktne uplate građanima? Da, direktna uplata od 1.400 američkih dolara za jednog poreskog obveznika ili 2.800 američkih dolara za bračni par koji zajednički podnosi prijave, plus 1.400 američkih dolara po izdržavanom članu. Pojedinci koji zarađuju do 75.000 američkih dolara treba da dobiju pun iznos, kao i bračni parovi sa prihodima do 150.000 američkih dolara. Visina iznosa na čeku smanjuje se kako prihodirastu, sa oštrom graincom na od 80.000 dolara za pojedince i 160.000 za bračne parove.

Šta je sa školama? Zakonom se traži oko 130 milijardi dolara dodatne pomoći školama za decu i učenike od vrtića do 12. razreda. Novac bi se koristio za modifikovanje učionica kako bi se omogućilo veće društveno distanciranje, instaliranje ventilacionih sistema i kupovina lične zaštitne opreme. Novac bi takođe mogao da se koristi za povećanje zapošljavanja medicinskih sestara i savetnika i za obezbeđivanje letnjih škola.

Da li će preduzeća dobiti pomoć? Nudi se 25 milijardi dolara u novom programu namenjenom restoranima i barovima čije je poslovanje pogođeno zbog pandemije. Takođe je predviđe no 7,25 milijardi dolara za Program zaštite zarada i omogućava se da se više neprofitnih organizacija prijave za kredite koji su osimošljeni tako da pomognu zajmoprimcima da podmire svoje obaveze i operativne troškove.

Može li to pomoći iznajmljivačima i vlasnicima kuća? Obezbeđuje oko 30 milijardi dolara za pomoć u plaćanju stanarine i komunalija za domaćinstva sa niskim prihodima i ljude koji su nezaposleni, kao i za obezbeđivanje vaučera i druge podrške za ljude koji su bez krova nad glavom. Države i lokalne zajednice dobile bi dodatnih 10 milijardi dolara za vlasnike kuća koji se bore sa otplatom hipoteke zbog pandemije.

XS
SM
MD
LG