Linkovi

"Američka ekonomija daleko od potpunog oporavka"


Direktor američke centralne banke Džerom Pauel
Direktor američke centralne banke Džerom Pauel

Oporavak američke ekonomije, pogođene pandemijom koronaviursa, je proces koji traje, ocenio je šef centralne banke SAD Džerom Pauel.

"Ekonomija je daleko od kompletnog oporavka. Iako na tržištu ima pomaka od prošlog proleća, milioni Amerikanaca su i dalje bez posla", kazao je šef Federalnih rezervi pred Odborom za bankarstvo u Senatu.

Sekretarijat za rad saopštio je da je stopa nezaposlenosti u januaru bila 6,3 odsto, iako je Pauel ocenio da je blizu 10 procenata, što je duplo više nego u februaru prošle godine, pre nego što je počela pandemija.

Kongres je prošle godine odobrio gotovo četiri milijarde dolara za pomoć ugroženima u pandemiji, a sada se razmatra predlog predsednika Džoa Bajdena za ponovno pokretanje ekonomije i pomoć od 1.400 dolara za milione Amerikanaca.

Budući da demokrate imaju većinu u oba doma Kongresa, novi paket bi mogao biti odobren do sredine marta.

Ali, Pauel je upozorio da su ciljana stopa nezaposlenosti i inflacija daleko i da će biti potrebno vreme za napredak, i najavio da će centralna banka nastaviti da kupuje obveznice kao i do sada, dok se taj napredak ne ostvari.

Šef Federalnih rezervi rekao je da je ekonomija prošlog leta počela da se popravlja, ali da je rast ponovo usporen krajem 2020, uz opasku da najveći teret snose manjine - crnci i latino populacija.

Nada da će se stvari popraviti, kaže Pauel, je u vakcinaciji.

Broj onih koji u SAD traže pomoć za nezaposlene opao je u odnosu na prošli mart. Ali, više od 900 hiljada ljudi svake nedelje traži pomoć za nezaposlene.

Pauel je rekao da pandemija milionima Amerikanaca otežava život i da ekonomska aktivnost i otvaranje novih radnih mesta snose veliki teret.

Demokratski senator Šerod Braun iz Odbora za bankarstvo kazao je da "predsednik Bajden razume krizu i da je dorastao tome da je reši" sa novim paketom pomoći.

Ali, republikanac Pet Tumi upozorio je da bi preterano trošenje novca podstaklo inflaciju, komentarišući Bajdenov paket pomoći.

XS
SM
MD
LG