Linkovi

Bajden: Poboljšanje u borbi sa Kovidom moglo bi biti vidljivo u martu


Izabrani predsednik Džozef Bajden tokom obraćanja (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Izabrani predsednik Džozef Bajden tokom obraćanja (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Džozef Bajden, izabrani američki predsednik, poručio je tokom obraćanja javnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa, da će naredni biti najteži tokom dosadašnje krize uzrokovane tom bolešću.

Bajden je ukazao da se okončava jedna od najtežih godina u zdravstvenom i ekonomskom smislu i da proizvodnja vakcine pruža priliku za vraćanje života u normalne tokove – kao i nove šanse za razvijanje američke ekonomije.

Situacija će se pogoršati pre nego što stvari krenu na bolje. Očekuje se povećanje broja obolelih nakon sezone praznika, a bolnice su već na ivici kapaciteta. Moramo da prihvatimo da će se prikazati veći broj obolelih građana tokom januara i februara – jer građani koji obole danas ne pojavljuju se odmah u evidenciji. Poboljšanje bi se moglo videti u martu – kada primenjene mere budu dale rezultate“, rekao je Bajden.

Izabrani predsednik je izrazio zahvalnost kompanijama koje su razvile vakcinu protiv koronavirusa – iznevši međutim ocenu da plan Trampove administracije o distribuciji vakcine kasni.

Napori u distribuciji vakcine ne napreduju prerma očekivanjima. Biće potrebne godine, ne meseci, da bi svi američki građani bili vakcinisani. Dok će biti potrebni meseci da većina građana primi vakcinu – čak i ako proces bude bio ubrzan”, rekao je Bajden – zaključivši da se radi o jednom od najvećih operativnih izazova u američkoj istoriji.

Kako je objasnio, pošto bude preuzeo dužnost 20. januara, u prvih sto dana njegovog mandata planirana je distribucija 100.000.000 doza vakcina.

Međutim čak i ako plan od milion vakcinacija dnevno trebaće nam meseci da postignemo efekkte. Pokušaćemo da nađemo načine da ubrazmo vakcinaciju, ali za to će biti potrebno vreme“, rekao je Bajden.

Bajden vakcinisan protiv koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Izabrani predsednik ponovio je da će u prvih sto dana svog mandata zatražiti od građana da nose maske.

To nije politička izjava već patriotska dužnost. Radili smo neposredno sa lokalnim zvaničnicima da nošenje maski bude obavezno. Kovid je ubica i u crvenim i plavim državama. Apelujem da vas i vaše porodice da nosite maske – jer to može spasiti živote“, ukazao je Bajden – koristeći boje u govoru kao aluziju na republikanske i demokratske američke države.

Prema njegovim rečima mnogo života bi bilo spaseno – ako bi se američki građani ujedinili.

Nosite maske, nemojte se okupljati za novogodišnje praznike i poštujte mere. Znamo da to nije lako i da je možda previše tražiti – ali nas to dovodi bliže cilju“, rekao je Džozef Bajden.

Kao izazov naveo je i planove o otvaranju škola, za šta je kao ključnu označio spremnost Kongresa da odobri novčana sredstva, dodatne desetine miliona dolara.

Kamala Haris vakcinisana protiv Kovida
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Potreban je novac za testiranje, transportovanje dece, čišćenje školskih zgrada, poboljšanje ventilacije, zaštitnu opremu. Treba pospešiti testiranje, iako je toliko vremena prošlo, ne testiramo se dovoljno. Predložiću novčani paket za to – koji bi trebalo da usvoji Kongres“, rekao je Bajden.

Takođe, izabrani predsednik čestitao je Kongresu i aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu na na usvajanju i potpisivanju novčanog paketa pomoći ugroženima pandemijom koronavirusa. Istovremeno, međutim, označio ga je kao vrstu kapare nakon koje bi trebalo da usledi isplata dodatnih novčanih sredstava.

Odlazećeg predsednika Trampa pozvao je i da promoviše nošenje maski.

Nadam se da će poslušati guvernere koji na tome insistiraju. Kao i da će pozvati građane da se vakcinišu kada vakcina bude dostupna. Predsednik Tramp trebalo bi da primi vakcinu kada to budu procenili njegovi lekari”, zaključio je Bajden – koji je na kraju obraćanja, uz čestitku novogodišnjih praznika, građanima obećao da će prebroditi krizu.

Molim vas da nosite maske“, zaključio je u govoru Bajden.

Aktuelni predsednik Donald Tramp još nije vakcinisan protiv koronavirusa. Bela kuća je sredinom decembra saopštila da će to biti učinjeno kada njegov lekarski tim odluči da je najpodesnije. Inače, Tramp je tokom oktobra oboleo od koronavirusa i bio je na lečenju u vojnoj bolnici Volter Rid u vašingtonskom predgrađu Betezda.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins broj obolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama premašio je brojku od 19.321.000. Od posledica te bolesti preminulo je 335.208 američkih građana.

XS
SM
MD
LG