Linkovi

Mnučin: Uskoro pomoć zbog koronavirusa, građanima po 1.200 dolara u avgustu


Čovek u automobilu prima paket sa informacijama o otvorenim pozicijama u drajv-in sajmu zapošljavanja u Omahi, Nebraska, 15. jula 2020.
Čovek u automobilu prima paket sa informacijama o otvorenim pozicijama u drajv-in sajmu zapošljavanja u Omahi, Nebraska, 15. jula 2020.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je u subotu da su republikanci spremni da, usred epidemije koronavirusa, realizuju naredni paket pomoći u ponedeljak i da postoji podrška Bele kuće nakon što se on sastao sa najvišim saradnicima predsednika Donalda Trampa kako bi doterali detalje o predlogu od pre nekoliko dana vrednom hiljadu milijardi dolara.

Mnučin je rekao novinarima na Kapitol hilu da je produbljenje dugotrajne naknade za nezaposlene - ali i njeno znatno smanjenje - bilo glavni Trampov prioritet. Sekretar je nazvao nedeljnu pomoć od 600 dolara "smešnom" i destimulišućom za ljude da se vrate na posao. Takođe je obećao svežu rundu stimulativnih čekova od 1.200 dolara, koji bi mogli da stignu u avgustu.

"Spemni smo na brze korake", rekao je Mnučin nakon što su on i Mark Midovs, vršilac dužnosti šefa predsednikovog osoblja, proveli nekoliko sati sa predstavnicima republikanaca na Kapitolu. On je rekao da će predsednik "apsolutno" podržati novi republikanski paket.

Mnučinove optimistične procene došle su pre nego što su se demokrate javno izjasnile o ažuriranom predlogu, koji je ostao samo polazna tačka u razgovorima sa čelnicima Predstavničkog doma i Senata iz druge partije. On je nedavno pozvao na razgovor predsedavajuću Predstavničkim domom Nensi Pelosi i lidera manjine u Senatu Čaka Šumera pred pregovore naredne nedelje o širem planu.

Bela kuća i republikanci u Senatu užurbano su se pregupisavali nakon što su se planovi o uvođenju plana o hiljadu milijardi dolara vrednom paketu za spas urušili u četvrtak usled unutrašnjih sukoba unutar redova republikanaca po pitanju njegove veličine, obima i detalja.

Očekivalo se da će biti usvojena pomoć od 105 milijardi dolara kako bi se školama pomoglo da se ponovo otvore, obezbedila nova sredstva za testiranje na prisustvo virusa i beneficije za biznise, uključujući i novu turu kredita, poreskih olakšica i sveobuhvatne zaštite od odgovornosti za tužbe koje su u vezi sa Kovidom 19.

I dok su se republikanci sukobljavali, tim Bele kuće umanjivao je značaj razlika sa republikanskim senatorima ocenivši ih kao prenaduvane, dok je za Trampa rečeno da je fokusiran na obezbeđivanje pomoći.

"Predsednik je bio vrlo jasan. On želi da obezedi da američki građani imaju ono što im je potrebno tokom ovog vremena bez presedana", rekao je Midovs, "kako bi obezbedio da ne bude samo novac tu, već i programi".

Istek važenja benefita za nezaposlene od 600 dolara nedeljno naterao je republikance da delaju. Demokratre su već odobrile svoj sveobuhvatni plan od tri hiljade milijardi dolara pre dva meseca. Ali sa milionima Amerikanaca kojima će iznenada biti uskraćena pomoć počevši od naredne subote, oni se spremaju da spreče socijalni i ekonomski udar.

Bela kuća iznela je plan kako da se umanji dodatna pomoć do 100 dolara mesečno, dok su republikanci u Senatu više bili za 200 dolara uz generalni dogovor o ukidanju nekih podsticaja.

Mučin je takođe rekao da će direktne isplate od 1.200 biti zasnovane na istoj formuli iz ranijeg zakona o pomoći. Na primer, pojedinci koji zarađuju 75.000 dolara ili manje, primaju celokupan iznos pomoći, a oni koji zarađuju više od 75.000 dolara dobiće manje od 1.200 dolara, u zavisnosti od njihovog prihoda. Pojedinci koji zarađuju iznad 100.000 dolara nisu kvalifikovani za pomoć.

Zvaničnici administracije rekli su da je ukupan paket pomoći ostao na hiljadu milijardi dolara, očigledno na istoj osnovi sa prvobitnim nacrtom vođe većine u Senatu, Miča Mekonela.

Ta strategija omogućila je Mekonelu, koji nije imao punu podršku republikanske većine, da izbegne isforsirano glasanje i suoči se sa poražavajućim ishodom. Ali, takođe je dala demokratama određeni uticaj u insistiranju na njihovim prioritetima, kao deo bilo kakvog konačnog dogovora.

Put dalje ostaje neizvesan, ali obe strane nastoje da postignu sporazum do kraja meseca.

XS
SM
MD
LG