Linkovi

Umereni republikanci traže kompromis o novom paketu pomoći zbog pandemije


ARHIVA - Zgrada američkog Komgresa
ARHIVA - Zgrada američkog Komgresa

Grupa od 10 umerenih republikanskih senatora zatražila je u nedelju od predsednika Džoa Bajdena da preispita svoj paket pomoći zbog pandemije u iznosu od gotovo 2 hiljade milijardi dolara i navela da želi sastanak na kojem bi se razgovaralo o kompromisu koji bi, kako smatraju, mogao da dobije brzu podršku obe stranke.

U pismu Bajdenu, Suzan Kolins, Lisa Murkovski, Mit Romni i još sedam senatora najavilo je da će u ponedeljak predstaviti svoj predlog za rešavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Iz Bele kuće je saopšteno da je predsednik Bajden razgovarao sa senatorkom Kolins i da ju je sa ostalim republikanskim senatorima pozvao na razgovor o paketu pomoći za saniranje posledica pandemije.

Napredak u u usvajanju paketa pomoći za podršku pojedincima i preduzećima, koji je predložio Bajden, biće rani test obećanja novog predsednika da će sarađivati sa republikancima.

Pojedini senatori iz Republikanske stranke, koja je izgubila većinu u Senatu, dovode u pitanje troškove Bajdenovog predloga, dok se drugi zalažu za ciljane mere.

"U našem predlogu su mnogi od vaših prioriteta i uz vašu podršku, verujemo da ovaj plan može brzo biti usvojen u Kongresu uz dvostranačku podršku", navodi se u pismu Bajdenu koje su još potpisali senatori Bil Kasidi, Šeli Mur Kapito, Tod Jang, Džeri Moran i Majkl Raunds.

Rob Portman, senator iz Ohaja koji je najavio da se neće ponovo kandidovati za taj položaj 2022. godine, takođe je potpisao pismo, u kojem se još navodi da potpisnici žele da "u dobroj veri" sarađuju sa novom administracijom.

Republikanski senatori u pismu nisu izneli detalje svog predloga, ali su istakli da je on u skladu sa Bajdenovim pozivom da se izdvoje dodatna sredstva za ubrzanje vakcinacijje i testiranja, da obuhvata podršku školama i centrima za brigu o deci, ali da predviđa i ciljanu pomoć porodicama kojima je neophodna i veću finansijsku pomoć malim preduzećima.

"Iznos našeg predloga je oko 600 milijarrdi dolara i usmeren je na potrebe američkog naroda", rekao je senator Kasidi za kablovsku mrežu Foks.

Brajan Dis, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, rekao je za kablovsku mrežu CNN da je Bela kuća dobila pismo i da će ga razmotriti.

Dis je u odvojenom intervjuu za televizijsku mrežu NBC rekao da je "predsednik otvoren za ideje, bez obzira na to odakle dolaze", ali da nije spreman na kompromis kada je reč o potrebi za sveobuhvatnim zakonskim predlogom za rešavanje zdravstvene krize i njenih ekonomskih posledica".

Kongres, koji kontrolišu demokrate, trebalo bi naredne nedelje da razmotri Bajjdenov plan za pomoć Amerikancima i biznisima teško pogođenim pandemijom koja je odnela više od 430.000 života u Americi.

XS
SM
MD
LG