Linkovi

MMF očekuje da vakcine protiv Kovida podstaknu globalni ekonomski rast


ARHIVA - Radnik prolazi pored kontejnera na aerodromu Indira Gandi, 22. decembra 2020. (Foto: Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će povećana dostupnost vakcina protiv Kovida 19 poslužiti kao podsticaj za snažnan ekonomski oporavak širom sveta tokom ove godine.

MMF je predvideo da će globalna ekonomija zabeležiti rast od 5,5 odsto u 2021. godini, više nego 5,2 odsto koliko je predvideo u oktobru, u očekivanju da će vakcine pomoći da se obuzda širenje koronavirusa, što će omogućiti vladama da ublaže mere zatvaranja, koje su prošle godine dovele do najvećeg negativnog ekonomskog rasta na svetu još od Drugog svetskog rata.

Ukoliko bi se predviđanja MMF-a obistinila, rast od 5,5 odsto bio bi najveći od 2010. kada se globalna ekonomija oporavljala velike finansijske krize.

I dok se od vakcina očekuju da pomognu u ekonomskom oporavku, MMF je takođe upozorio da će ekonomijama širom sveta biti neophodna pomoć vlada, kako bi se nadomestila šteta koju je prouzrokovala pandemija. Organizacija koja obuhvata 190 zemalja sveta upozorila je i da bi mutacije koronavirusa mogle da uspore ekonomski rast.

Istovremeno, u svom izveštaju, MMF je predvideo da bi predloženi ekonomski paket pomoći novog američkog predsednika Džoa Bajdena, vredan 1.900 milijardi dolara, mogao da doprinese rastu američke ekonomije za 5,1 odsto u naredne tri godine, posle velikog pada u 2020. od 3,4 odsto.

Američka ekonomija je najveća na svetu, a sledi je Kina, za koju MMF predviđa da će ostvariti rekordni rast od 8,1 odsto u 2021, posle relativno slabog rasta od 2,3 odsto u 2020.

Ekonomije 19 zemalja Evropske unije koje koriste evro kao valutu trebalo bi zajedno da zabeleže rast od 4,2 odsto, posle negativnog rasta od 7,2 odsto prošle godine, saopštio je MMF, dok je za Japan predviđen rast od 3,1 odsto, posle smanjenja od 5,1 u 2020.

Međunarodna trgovina trebalo bi - prema predviđanjima MMF-a - da se poveća za 8,1 odsto, posle smanjenja od 9,6 odsto u 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG